Όχι στην κατάργηση ΟΕΚ-ΟΕΕ! Όχι στην καταλήστευση του ιδρώτα των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής
Η τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23/2/12 βασίστηκε στην παρακάτω ανακοίνωση. Ο περιφερεικός σύμβουλος της ΑΑ Ά. Χάγιος πρότεινε να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του το θέμα «Απολύσεις εργαζομένων και κατάργηση φορέων του Δημοσίου –ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΟΕΕ κλπ- καθώς και οι επιπτώσεις στην Περιφέρεια Αττικής». Η πρόταση αυτή γενικά έγινε δεκτή χωρίς όμως προς το παρόν να έχει οριστεί συγκεκριμένη συνεδρίαση. Υπήρξε τέλος ομόφωνη απόφαση να μην κλείσουν ΟΕΕ- ΟΕΚ.

Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός ζευγαριού που εργάζεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου στο δράμα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους μοναδικούς φορείς άσκησης μιας υποτυπώδους κοινωνικής πολιτικής για τους εργαζόμενους. Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε να πετάξει και το τελευταίο «φύλλο συκής» του δήθεν κοινωνικού κράτους.
Βάζει λουκέτο σε δύο οργανισμούς -ΟΕΚ και Οργανισμό Εργατικής Εστίας- που πρόσφεραν κάποιες παροχές σε στέγη, ψυχαγωγία (εισιτήρια θεάτρου και σινεμά, αγορά βιβλίων) και τουρισμό σε χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Όλες οι κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους είναι πλέον υπό κατάργηση. Απελπισία και οργή κυριαρχεί ανάμεσα στους συνολικά 1.400 εργαζόμενους των δύο υπό διάλυση οργανισμών (750 στον ΟΕΚ και 650 στον ΟΕΕ), καθώς δεν υπάρχει για αυτούς καμία πρόβλεψη.
Η χρηματοδότηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίες αποδίδονται στο ΙΚΑ, το οποίο στη συνέχεια έχει την υποχρέωση να αποδίδει τις εισφορές αυτές στους δυο οργανισμούς, ώστε να τις διαθέτουν υπό τη μορφή προγραμμάτων στους εργαζόμενους.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σήμερα το ΙΚΑ έχει συσσωρευμένες οφειλές από ήδη καταβεβλημένες και εισπραγμένες εισφορές, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 4 δια ευρώ! Εάν διαλυθούν ΟΕΚ και ΟΕΕ τότε αυτά τα χρέη «παραγράφονται» και εν τέλει «επιτάσσονται» εμμέσως για τους τοκογλύφους, αφού τα 4 δια κάλυψαν με τη σειρά τους τα ελλείμματα του ΙΚΑ που γιγάντωσαν οι κυβερνητικές περικοπές, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία κ.ά
Εύστοχα ο σύλλογος υπαλλήλων ΟΕΚ τονίζει ότι τα χρήματα των ΟΕΚ και ΟΕΕ «αντί να επιστρέψουν στα ασθενέστερα στρώματα, θα φουσκώσουν τις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών».

Με την κλοπή των εισφορών αυτών καταργείται το δικαίωμα στη στέγη για χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 55 χρόνια λειτουργίας του, ο ΟΕΚ έχει στεγάσει 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής. Στον αέρα τινάζεται το κατασκευαστικό πρόγραμμα (ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει 50.000 κατοικίες), καταργείται η επιδότηση ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών και η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας.

Ομοίως, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Εργατικής Εστίας, η διάλυση του ΟΕΕ θα οδηγήσει σε λουκέτο 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού, που φιλοξενούν 2.000 παιδιά στα οποία παρέχονται δωρεάν εκπαίδευση και διατροφή. Θα καταργηθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις εργαζομένων και συνταξιούχων θα είναι πλέον παρελθόν. Κατ’ επέκταση, θα τεθεί θέμα επιβίωσης για 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και 3.000 επισιτιστικές επιχειρήσεις και τους χιλιάδες εργαζομένους τους.
Η κατάργηση του ΟΕΚ αποτελεί τεράστιο χτύπημα στο δικαίωμα στην εργατική κατοικία. Επιπλέον, θα μείνουν «στον αέρα» τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί, 80 κατοικιών. Συνολικά, λοιπόν, 1.600 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν ματαίως να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.

Άγνωστη παραμένει η τύχη της καταβολής της επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και σήμερα πλέον τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ Ήδη ένα μεγάλο τμήμα επιδοτούμενων αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους. Ανάλογη είναι η μοίρα και του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για 58.000 οικογένειες που αιτήθηκαν.

Ένα μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι η τύχη της ακίνητης περιουσίας των δύο οργανισμών. Η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς, καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5,2 εκατ. τ.μ. σε 45 νομούς της χώρας. Ο ΟΕΕ διαθέτει 173 κτίρια. Συνολικά η ακίνητη περιουσία των δύο οργανισμών υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ!

Ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη, ακόμα και η περιουσία που δημιουργήθηκε απ την παρακράτηση εισφορών απ το μισθό της, είναι δικά της πλούτη αλλά σήμερα δεν της ανήκουν!
Πλατύ κίνημα ανατροπής τώρα για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν!

nasosbratsos.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.