Ερώτηση:
«Οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι Αχαρνών αρνήθηκαν την τελευταία πενταετία να παραλάβουν την ευθύνη συντήρησης και ουσιαστικής διοίκησης του Ολυμπιακού Χωριού. Δεν θέλω να σχολιάσετε αυτό το γεγονός, γιατί επιδέχεται πολύ συζήτηση, κριτική και φυσικά καταμερισμό ευθυνών στους υπευθύνους γι’ αυτή την κατάσταση, κάτι που δεν είναι της παρούσης. Το ερώτημα είναι, στην περίπτωση επικράτησής σας, πώς θα αντιμετωπίσετε το Ολυμπιακό Χωριό με τις ιδιομορφίες και τα προβλήματά του; Τι γνωρίζετε γι’ αυτά;»
Απάντηση:
«Δεν επιδίωξαν να αναλάβουν οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι το Ολυμπιακό Χωριό και για αυτό καθυστέρησε η ολοκλήρωση των εργασιών από την εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ» κι αυτό είναι γνωστό. Ο ΟΕΚ πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες του και κατόπιν να παραδώσει στον Δήμο Αχαρνών το Ολυμπιακό Χωριό. Φυσικά, οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι πολλές. ) Η έλλειψη των κοινωνικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων όπως Κ.Ε.Π., Κ.Α.Π.Η., Σχολικές αίθουσες, Πνευματικό Κέντρο, Κέντρο Νεότητας, η εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η εκμετάλλευση των υπαρχόντων μικροκαταστημάτων με τη λειτουργία καφενείων, αναψυκτηρίων ή άλλων χώρων ψυχαγωγίας, η ανέγερση του Ιερού Ναού αποτελούν για μας πρώτες προτεραιότητες και οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με την συνεργασία των φορέων του Ολυμπιακού Χωριού.»
Ερωτούμενος, προεκλογικά το 2010, ο Σωτήρης Ντούρος.
Σαφής, ξεκάθαρος στην απάντηση του, γνώστης των προβλημάτων του Ο.Χ., ενθουσιώδης θα έλεγα εγώ που εξελέγην μαζί του στις περασμένες Δημοτικές εκλογές.
Τριάμισι χρόνια πέρασαν από αυτή την απάντηση. Τριάμισι στείρα χρόνια για το Ο.Χ. Δεν θα μιλήσω για έργα. Δεν θα αναφερθώ στο Κ.Α.Π.Η που δεν έγινε, στις μέχρι σήμερα ανεπαρκείς Σχολικές αίθουσες, στο Κέντρο Νεότητας που φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα από τον Σύλλογο Κατοίκων, στην ανύπαρκτη εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων που αναδείχτηκαν και εξακολουθούν να συντηρούνται, κυριολεκτικά, από μια χούφτα κατοίκων του Ο.Χ., την διαμόρφωση των ερειπωμένων και υπό διάλυση μικροκαταστημάτων σε χώρους ψυχαγωγίας της νεολαίας καθώς και των άλλων προτεραιοτήτων που “θα αντιμετωπιζόντουσαν με την συνεργασία των φορέων του Ολυμπιακού Χωριού”.
Τίποτα δεν άλλαξε από τότε.
Θα μιλήσω όμως για την (όχι πια) πράσινη και εγκαταλελειμμένη ζώνη. Τους ανύπαρκτους οδοκαθαριστές. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο που βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή του. Τις παιδικές χαρές που είναι συντρίμμια. Τα διαλυμένα μικροκαταστήματα. Το υδάτινο στοιχείο και τους πίδακες νερού που είναι κατεστραμμένα. Το Ολυμπιακό Χωριό παραπαίει και μόνο οι φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων το κρατούν ζωντανό.
Τι έγιναν αλήθεια οι τότε προεκλογικές εξαγγελίες;
Τα ίδια είχαμε βιώσει και με τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οι κάτοικοι ζητούσαμε το Ο.Χ. να γίνει Δημοτική Κοινότητα (όπως όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είχαν αποδεχτεί προεκλογικά) και ψηφίστηκε κατ’ αρχήν από το Δημοτικό Συμβούλιο να απογραφεί ως αυτοτελής οικισμός από την Στατιστική Υπηρεσία.
Για να μπορούν οι 11.000 κάτοικοι μαζί με τον Δήμο να ιεραρχήσουν τις τόσο μεγάλες ανάγκες και προβλήματα.
Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία η απάντηση που πήρε από τον Δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού Βασίλης Νάνος και ο τότε Γραμματέας Χρήστος Βασιλόπουλος (υποψήφιος σύμβουλος σήμερα με τον Σωτήρη Ντούρο!), στο αίτημα των κατοίκων για αναγόρευση του Ολυμπιακού Χωριού σε Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αχαρνών:
«Πλάκα κάνετε; Η τύχη του Δήμου δεν είναι για παιγνίδι. Συνεννοηθήκαμε νομίζω. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει».
Τι να πει κανείς.. Η προεκλογική υπόσχεση μετά την εκλογή γίνεται ..πλάκα!
Μάλλον ο Δήμαρχος προεκλογικά έλεγε “ό,τι ήθελαν” να ακούν οι άλλοι!
Νάσος Βαλαβάνης
Κάτοικος Ο.Χ