Οριστική ρύθμιση για 181.519 δάνεια του ΟΕΚ

ΟΕΚ Ρύθμιση δανείων για 181.519 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ προωθεί εκ νέου η κυβέρνηση με επιμήκυνση δόσεων πέραν και των 10 ετών για όσους έχουν επιδότηση επιτοκίου και με εξόφληση χρεών στα πρότυπα των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων για όσους πήραν άτοκο δάνειο από κεφάλαια του Οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια.
Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν 97.343 –ίσως και παραπάνω- δανειολήπτες οι οποίοι χρωστούν στις τράπεζες και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν 84.176 οφειλέτες οι οποίοι πήραν άτοκα δάνεια και χρωστούν από μία ως και 24 δόσεις.

Δεύτερη απόπειρα

Η προηγούμενη απόπειρα που είχε γίνει για τη ρύθμιση των δανείων (Οκτώβριος 2013) σταμάτησε από την τρόικα, παρότι δεν προκαλούσε επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, καθώς η κρατική επιδότηση στο επιτόκιο των δανείων είναι εξαρχής καθορισμένη, ενώ στην περίπτωση που το δάνειο δεν εξυπηρετείται, τότε η επιδότηση δεν καταβάλλεται στις τράπεζες.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, όμως, αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και σε συνεργασία με τις τράπεζες όλο το πλαίσιο της ρύθμισης και η σχετική διάταξη αποφασίστηκε να προωθηθεί εκ νέου στη Βουλή.

Οι διατάξεις

Η βασική διαφορά στη νέα διάταξη, το περιεχόμενο της οποίας εξασφάλισε και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι ότι οι δανειολήπτες θα μπορούν να ζητήσουν επιμήκυνση των δόσεων χωρίς περιορισμό, ενώ στη ρύθμιση του Οκτωβρίου του 2013 η επιμήκυνση δεν θα ξεπερνούσε τα 10 έτη.
Αλλη μια διαφορά είναι ότι διαχωρίζονται και είναι πιο ευδιάκριτες οι υποχρεώσεις του ΟΑΕΔ και των οφειλετών του πρώην ΟΕΚ, καθώς η επιδότηση επιτοκίου που οφείλεται στις τράπεζες θα καταβάλλεται για τη διάρκεια που προβλέπει η αρχική σύμβαση, ανεξάρτητα από το τι θα συμφωνήσει η κάθε τράπεζα με τους δανειολήπτες. Η νέα διάταξη μάλιστα έχει πάρει και το πράσινο φως από τις τράπεζες και αναφέρει τα εξής:
* Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι (6) μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Δηλαδή μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση όσοι κατά την υποβολή της αίτησής τους έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν έως 6 δόσεις.
* Ο ΟΑΕΔ δεν παρεμβάλλεται στις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τις τράπεζες ως προς το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, ενώ θα συνεχίσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό επιδότησης θα είναι σταθερό και δεν θα υπερβαίνει το ποσό που θα καθοριστεί στη νέα -εκ παρατάσεως- σύμβαση για τη ρύθμιση του δανείου. Πρακτικά ο ΟΑΕΔ δεν θα πληρώσει μεγαλύτερη επιδότηση στην περίπτωση που αλλάξει το επιτόκιο του δανείου, μετά την επιμήκυνση, αλλά θα καταβάλει την επιδότηση που είχε προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση.

«Ανάσα»

Η διάταξη βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας εδώ και μέρες και αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Από την ψήφισή της και μετά οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για ρύθμιση δανείων μέσα σε έξι μήνες.
Το βασικό μειονέκτημα της προηγούμενης ρύθμισης ήταν ότι το ποσό θα έπρεπε να αποπληρωθεί σε σύντομο χρόνο και μέχρι τα 10 έτη της επιμήκυνσης που είχαν δικαίωμα να ζητήσουν οι δανειολήπτες. Οι τόκοι θα ήταν μεν χαμηλοί, λόγω της επιδότησης, όμως η δόση θα ήταν μεγάλη λόγω της μικρής διάρκειας.
Με τη βελτιωμένη ρύθμιση ένας δανειολήπτης μπορεί να παρατείνει το δάνειο πέραν των 10 ετών, πληρώνοντας δόσεις ακόμη και 100 ευρώ το μήνα.

Για τα άτοκα

Την ίδια στιγμή προωθείται και οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά άλλους 84.176 οφειλέτες που πήραν άτοκα δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ και πολλοί αδυνατούν είτε να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις είτε έχουν σταματήσει να τις πληρώνουν καθώς ουδείς τούς έχει ενοχλήσει ή καλέσει για να κάνουν ρύθμιση.
Για αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών εξετάζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», να προχωρήσει ο ΟΑΕΔ σε μια ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με πολλές δόσεις, που μπορεί να φτάνουν και τις 100, για όσους χρωστούν μικρά ποσά (έως 5.000 ή 10.000 ευρώ). Αυτό γιατί η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας για όσους πήραν άτοκα δάνεια θα έχει τα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων που εφαρμόζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με δόσεις που φτάνουν ως τις 100 για φυσικά πρόσωπα που χρωστούν ως 5.000 (στα ταμεία κύριας ασφάλισης) ή έως 10.000 ευρώ (αν πρόκειται για οφειλές στα επικουρικά ταμεία).

———————————————————-
Παραδείγματα

1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ, πληρώνει μηνιαία δόση 985 ευρώ.
Με επιμήκυνση πέραν των 10 ετών, η δόση θα μειωθεί κάτω και από τα 400 ευρώ.

2. Δάνειο 150.000 ευρώ που έχει άλλα 5 επιδοτούμενα χρόνια και 11 συνολικά για τη λήξη του έχει μηνιαία δόση 989 ευρώ. Με παράταση στα 10 χρόνια η δόση πέφτει στα 572 ευρώ.

3. Δανειολήπτης με αρχικό δάνειο 150.000 ευρώ και υπόλοιπο 88.313 ευρώ. Η επιδότηση επιτοκίου λήγει σε 2 χρόνια και το δάνειο λήγει σε 8 χρόνια. Σημερινή δόση 1.000 ευρώ. Με παράταση για άλλα 15 χρόνια η μηνιαία δόση πέφτει κάτω και από τα 300 ευρώ.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Πηγή: e-typos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.