Σε πολύ δύσκολη θέση χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ (ο οποίος απορροφήθηκε από τον ΟΑΕΔ)

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας , ο οποίος απορροφήθηκε από τον ΟΑΕΔ). Καθώς όσοι λόγο οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούν να είναι συνεπείς στα δάνεια που έχουν λάβει, δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τα ρυθμίσουν. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι πρώην εργαζόμενοι του οργανισμού πρόκειται για 97 χιλιάδες δάνεια 15ετούς διάρκειας και 84 χιλιάδες δάνεια 25ετούς διάρκειας.

Τα δάνεια 15ετούς διάρκειας τα έδιναν οι τράπεζες σε δικαιούχους του ΟΕΚ. Ο οργανισμός επιδοτούσε το επιτόκιο και ο δανειολήπτης πλήρωνε ένα επιτόκιο της τάξης του 1%-1,5%. Tο υπόλοιπο μέρος του επιτοκίου ήταν επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ. Ομως δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσα στην κρίση δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την προνομιακή σύμβαση που είχαν με το επιδοτούμενο επιτόκιο και να καλούνται από τις τράπεζες να υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση με υψηλότερο επιτόκιο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα ώστε να ρυθμιστούν τα εν λόγω δάνεια του πρώην ΟΕΚ.

Υπάρχουν όμως και 84 χιλιάδες δάνεια που δόθηκαν στους δικαιούχους του ΟΕΚ από κεφάλαια του Οργανισμού. Ούτε και σε αυτά τα δάνεια υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης, έτσι όσοι αδυνατούν να πληρώσουν δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση για το στεγαστικό τους δάνειο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον πρώην ΟΕΚ Κωνσταντίνος Λιβέρης σε δηλώσεις του τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο θέμα και με την επιδότηση ενοικίου. Η επιδότηση ενοικίου -όπως τονίζει– έχει να δοθεί από το 2011, όμως συνεχίζεται να γίνεται παρακράτηση των εισφορών των εργαζομένων. Ο κύριος Λιβέρης επισημαίνει ότι τα χρήματα που υπάρχουν στα αποθεματικά του ΟΑΕΔ από τις συγκεκριμένες κρατήσεις φτάνουν τουλάχιστον για τρεις συνεχόμενες χρονιές του προγράμματος επιδότησης ενοικίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.