Ολυμπιακό Χωριό: Προτεραιότητα στην επίλυση ζητημάτων που λιμνάζουν μια δεκαετία (χρεούμενη αξία – παραχωρητήρια – αθλητικές εγκαταστάσεις – μικροκαταστήματα)

Από τη γενική γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής είχε συγκροτηθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Πάνου Σκουρλέτη και συνεδρίασε στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Εργασίας κ.Ανδρέα Νεφελούδη, με σκοπό την υποβολή προτάσεων για την επίλυση προβλημάτων της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων, με στόχο την αξιοποίησή της υπέρ των φορέων και των δικαιούχων εργαζομένων.

Από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ζητήματα των δικαιούχων οικιστών των οικισμών του τ. ΟΕΚ και νυν ΟΑΕΔ τα οποία λιμνάζουν εδώ και μια δεκαετία.
Προτεραιότητα δόθηκε στον μεγαλύτερο οικισμό (2.292 κατοικίες), με την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ, στον οποίο διαμένουν περίπου 10.000 κάτοικοι.

Αποφασίστηκαν δε τα παρακάτω, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να «τρέχουν» και θα ολοκληρωθούν μετά τη συγκρότηση της Νέας Κυβέρνησης. Ήτοι:

1. Να καθοριστεί η χρεούμενη αξία των παραχωρημένων κατοικιών στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ η οποία αφού υπολογίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του νόμου 3518/2006 (Φ.Ε.Κ. 272 Α’/21-12-2006), διαπιστώθηκε ότι δεν θα ξεπεράσει το ποσό των πεντακοσίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (500€/m2), αξία η οποία είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον πρώην Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ύψους 850€/m2. Μετά δε τον οριστικό καθορισμό της τιμής μέσω των διαδικασιών του Ο.Α.Ε.Δ. να συνταχθούν και να εκδοθούν άμεσα τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών προς τους δικαιούχους.

2. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ και στοίχισαν ακριβά στην πολιτεία, από το 2004 παρέμεναν ανεκμετάλλευτες στην τύχη τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση τους. Έτσι αποφασίστηκε μετά από την συνεργασία και συνεννόηση του Γενικού γραμματέα του Υπουργείου με τον Γ.Γ. Αθλητισμού, να παραχωρηθούν με τις νόμιμες διαδικασίες στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για συντήρηση και χρήση, με την υποχρέωση χρήσης τους κατά προτεραιότητα από τους κατοίκους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Οι διαδικασίες να δρομολογηθούν από τον Ο.Α.Ε.Δ.

3. Τα 29 μικροκαταστήματα που κατασκευάστηκαν στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ και παρέμειναν ουσιαστικά στην πλειοψηφία τους ανεκμετάλλευτα για πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα αφενός την απουσία εξυπηρέτησης των κάτοικων και αφετέρου τις μειωμένες κοινωνικές σχέσεις και επαφές που υποχρεωτικά αναπτύσσονται μεταξύ τους από τη λειτουργία τέτοιων χρήσεων, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί διαγωνιστική διαδικασία ώστε να παραχωρηθούν υπό μορφή επιδότησης, στους κατοίκους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ πρωτίστως, για να λειτουργήσουν χρήσεις απαραίτητες στη ζωή μιας πόλης.

4. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών του τ. Ο.Ε.Κ. νυν Ο.Α.Ε.Δ. που φθάνουν αισίως σε αριθμό τις 14.000, ώστε να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας των δικαιούχων οικιστών και να αποκτήσουν πλέον τον πολυπόθητο οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας. Παράλληλα δε, να υπάρξει έλεγχος των υπευθύνων των υπηρεσιών, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια, οι λόγοι που δημιούργησαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων οικιστών και των οικογενειών τους.

5. Για τη χρεούμενη αξία των εργατικών κατοικιών του τ. Ο.Ε.Κ νύν Ο.Α.Ε.Δ., η οποία για τον υπολογισμό της στηρίζεται στα νομοθετικά διατάγματα 163/67, 145/73,50442/98 και στις παραγράφους 7 και 8 του νόμου 3227/2004, επειδή τα τελευταία χρόνια καθορίστηκε στο ύψος των 1.000 και 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αποφασίστηκε να επανελεγχθούν τα κοστολόγια των εργολαβιών από ειδική επιτροπή, για την ορθότητά τους, καθόσον προκύπτουσες τιμές αυτού του ύψους για παροχή κοινωνικής κατοικίας, δεν διαφέρουν από αυτές τις ελεύθερης αγοράς, σε συνάρτηση και με την ποιότητα κατασκευής τους.

6. Για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον τ. Ο.Ε.Κ. σε δικαιούχους εργαζόμενους με κεφάλαια του τ. Ο.Ε.Κ. νύν Ο.Α.Ε.Δ., αποφασίστηκε λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, να δρομολογηθούν διαδικασίες ρυθμίσεων των δανείων αυτών από τον Ο.Α.Ε.Δ., λαμβάνοντας κυρίως υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Τα παραπάνω, σημειώνει το υπουργείο, βρίσκονται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής εξυπηρέτησης του πολίτη και βοήθειας επίλυσης των καθημερινών του προβλημάτων, η εφαρμογή της οποίας αποτελεί και τον πρώτο στόχο του Υπουργείου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.