Ριζική αναμόρφωση του Καλλικράτη επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών

kallikratis_385Τις βάσεις για ριζική αναμόρφωση του Καλλικράτη επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Εσωτερικών μέσα από διατάξεις του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», προχωρώντας στη θέσπιση κοινής 27μελούς επιτροπής υπό τον υπουργό με τη συμμετοχή υπηρεσιακών του ΥΠΕΣ, αιρετών και εργαζομένων δήμων και Περιφερειών. Παράλληλα στο νομοσχέδιο αναφέρονται ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους και διευρύνεται η κατηγορία των δικαιούχων μείωσης ή απαλλαγής από δημοτικούς φόρους και τέλη.

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων της Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” κ. Χρηστάκης σε συνάντηση εργασίας με τη Δήμαρχο Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου και τους Αντιδημάρχους του Δήμου, αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας των Δήμων σημείωσε ότι αιτία πολλών προβλημάτων είναι τα κενά που υπάρχουν στον “Καλλικράτη” και ότι μετά από πέντε χρόνια από την ψήφισή του δεν έχουν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για την σωστή εφαρμογή του. Για αυτό τον λόγο μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση καθώς και η αλλαγή του είναι επιβεβλημένες.

Αλλαγές στον “Καλλικράτη” προανήγγειλε σε συνάντηση με αυτοδιοικητικά στελέχη του Σύριζα, από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου καθώς και με στελέχη του κόμματος, ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.
Στη συνάντηση τέθηκαν αρκετά ζητήματα ευρύτερης πολιτικής αλλά και εξειδικευμένα όπως αυτό της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των δήμων αλλά και των περιφερειών.

Ο κ.Μπαλάφας, προανήγγειλε αλλαγές στον «Καλλικράτη» λέγοντας πως «ο “Καλλικράτης”, ο οποίος ρυθμίζει όλο το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, αλλά καθόρισε και αυτό που ονομάζουμε χωροταξικό, είναι ένας νόμος ο οποίος περιείχε θετικές διατάξεις αλλά σήμερα χρήζει σημαντικών θεσμικών αλλαγών. Γι΄αυτό αυτές τις μέρες συγκροτείται μια επιτροπή πλατιάς συνθέσεως, η οποία θα αρχίσει να μελετάει αλλαγές».
Ξεκαθάρισε ότι το χωροταξικό αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες και ότι οι αλλαγές θα αφορούν τη σχέση δήμων και περιφερειών με το κράτος και τη σχέση περιφέρειας και δήμων, «στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοτέλειάς τους,αλλά σε επόμενη φάση θα δούμε και αλλαγές στα όρια κάποιων δήμων κυρίως σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.