Η Κατερίνα Στεφανίδη μετά από ένα χρυσό κι ένα αργυρό σε παγκόσμια παίδων (2005 και 2007) και ένα χάλκινο σε παγκόσμιο Ε/Νεανίδων (2008) ήταν πλέον ώρα να πάρει μετάλλιο σε παγκόσμιο και στην κατηγορία γυναικών.
Η Στεφανίδη ήταν αλάνθαστη μέχρι και τα 4,80μ., επίδοση με την οποία πήρε και το χάλκινο, πίσω από το αμερικανικό δίδυμο.
Στη συνέχεια επιχείρησε μία φορά στα 4,85μ. και άλλες δύο φορές στα 4,90μ., όσο το ρεκόρ της, έχοντας αρκετά καλή προσπάθεια αλλά δεν τα κατάφερε.
Η έτερη Ελληνίδα άλτρια του τελικού, Νικόλ Κυριακοπούλου, ξεπέρασε τα 4.60μ και κατέλαβε την 6η θέση, την οποία μοιράστηκε με την Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ που είχαν τις ίδιες προσπάθειες (πέρασαν με την πρώτη τα 4,50μ και 4.60μ και απέτυχαν τρεις φορές στα 4.70μ).
Στο επι κοντώ ανδρών, που κράτησε πάνω από 3 ώρες, με τον Γάλλο Renaud Lavillenie να προσπαθεί να βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ του στο τέλος επιχειρώντας στα 6,17μ., χωρίς επιτυχία, ο πρότερος κάτοχος του τίτλου, Κώστας Φιλιππίδης, πήρε τελικά την 7η θέση. Ο Φιλιππίδης ξεκίνησε στο αρχικό ύψος, τα 5,40μ. που πέρασε με τη δεύτερη, μετά πέρασε τα 5,55μ. με την πρώτη και στη συνέχεια με τη δεύτερη τα 5,65μ. ενώ δεν τα κατάφερε στα 5,75μ.
Δεύτερο μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στο Portland, καθώς η Βούλα Παπαχρήστου πήρε την 3η θεση στον τελικό του τριπλούν γυναικών -τον μοναδικό τελικό του πρωινού προγράμματος, την 3η ημέρα των αγώνων.
Η Παπαχρήστου ξεκίνησε με άκυρο άλμα, στο δεύτερό της έκανε 14,15μ. το οποίο και πανηγύρισε με χορευτική κίνηση, ενώ στη συνέχεια επιδίωξε το κάτι παραπάνω καθώς ακόμα και η πρώτη θέση με τα 14,41μ. που έκανε αμέσως η Yulimar Rojas από τη Βενεζουέλα, ήταν κάτι μέσα στις δυνατότητές της. Όμως τα υπόλοιπα άλματά της ήταν δυστυχώς όλα άκυρα – κάτι που συνεβη και με τη Rojas.
Την 5η θέση πήρε ο Κώστας Μπανιώτης στον τελικό του ύψους με 2,29μ., που υπερέβη με τη δεύτερή του προσπάθεια.