Επιχείρηση Πανδώρα: Κατασχέθηκαν 3.500 πολιτιστικά αγαθά, συνελήφθησαν 75 άτομα

epixirisi-pandoraΛευκωσία: Πάνω από 3500 έργα τέχνης και πολιτιστικά αγαθά κατασχέθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πανδώρα», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Τελωνείων.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 18 χώρες, επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση αδικημάτων κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, με επικεφαλής την Κύπρο και την Ισπανία με την υποστήριξη της EUROPOL, INTERPOL, της UNESCO και του WCO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων).

Κατά την επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, ελέγχθηκαν συνολικά 48.588 άτομα, 29.340 οχήματα και 50 πλοία. Από τα 3561 έργα τέχνης και πολιτιστικά αγαθά που κατασχέθηκαν, σχεδόν τα μισά ήταν αρχαιολογικά αντικείμενα.

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην πολιτιστική λεηλασία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών προκειμένου να προσδιοριστεί η εικόνα των εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται με τα πιο πάνω αδικήματα ως επίσης και πιθανές διασυνδέσεις με άλλους εγκληματικούς τομείς.

Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 17-23 Νοεμβρίου, αρκετοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεργαστούν με συναδέλφους τους σε ελέγχους και έρευνες. Ως αποτέλεσμα, έχουν συλληφθεί 75 άτομα και διερευνούνται 92 νέες υποθέσεις.

Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν σε συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, όπως τα Τελωνεία, τα Υπουργεία Πολιτισμού, την Εκκλησία κ.λπ.

Πέραν της Κύπρου συμμετείχαν και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι έρευνες στην Κύπρο

Όσον αφορά στην Κύπρο, σε όλες τις επαρχίες, τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία και τα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν έλεγχοι προς εντοπισμό υπόπτων για κλοπή και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα, εντατικοποιήθηκαν οι περιπολίες της Αστυνομίας σε ευαίσθητες αρχαιολογικές περιοχές.

Από τις συνολικά 44 έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και υποστατικά σε όλη την Κύπρο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1383 αρχαία αντικείμενα και 13 ανιχνευτές μετάλλων, ενώ άλλα 40 αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν στο Ταχυδρομείο Λάρνακας.

Στα αεροδρόμια ερευνήθηκαν συνολικά 30.264 πρόσωπα, ενώ στα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν συνολικά 336 έρευνες οχημάτων, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Καθοριστικό ρόλο, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, στην Κύπρο, είχε η Εθνική Μονάδα EUROPOL, μέσω της οποίας ανταλλάσσονταν πληροφορίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Εθνικός Συντονιστής για θέματα EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).

Στην επιχείρηση, έλαβαν επίσης μέρος, διάφορες υπηρεσίας της Αστυνομίας, όπως η Εθνική Μονάδα INTERPOL, τα Επαρχιακά ΤΑΕ, Αστυνομικοί Σταθμοί και τα Οδοφράγματα, ο Κλάδος Πληροφοριών, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων Λάρνακας & Πάφου και το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων.

Συνέδραμαν επίσης και άλλες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Τελωνείων.

philenews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.