Απίστευτα αποτυπώματα δεινοσαύρων αποκαλύφθηκαν στην Αγγλία

Καλά διατηρημένα αποτυπώματα δεινοσαύρων αποκαλύφθηκαν σε παραλία στη νότια Αγγλία. Με αναφορά στην Κρητιδική Περίοδο, τα αποτυπώματα εξακολουθούν να εμφανίζουν ίχνη δέρματος, ζυγαριές και νύχια.

Παλαιοντολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Cambridge αποκάλυψαν 85 αποτυπώματα δεινοσαύρων από τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη σε μια παραλία στο Ανατολικό Σάσεξ κοντά στο Hastings της Αγγλίας. Θεωρείται πλέον «η πιο ποικίλη και λεπτομερής συλλογή τέτοιων ιχνών απολιθωμάτων από την Κρητιδική περίοδο που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα», σύμφωνα με δήλωση.

Τα αποτυπώματα κυμαίνονται σε μέγεθος από περίπου τρία τέταρτα της ίντσας (2 cm) έως σχεδόν 24 ίντσες (60 cm). Οι ερευνητές, υπό τον Anthony Shillito, διδακτορικού φοιτητή στο Τμήμα Επιστημών της Γης του Καίμπριτζ, κατάφεραν να εντοπίσουν μερικούς από τους δεινόσαυρους που ήταν υπεύθυνοι για τα απωτυπώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός Iguanodon, ενός Ankylosaurus, ενός είδους Stegosaurus και ορισμένων αγνώστων σαυροπόδων (μακρύλαιμα τετράποδα φυτοφάγα). Το επίπεδο λεπτομέρειας σε ορισμένα από αυτά τα αποτυπώματα είναι πραγματικά αξιοσημείωτο.

Η ανακάλυψη αυτών των αποτυπώσεων κατέστη δυνατή χάρη στην παράκτια διάβρωση. Κατά τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες, ισχυρές καταιγίδες έχουν χτυπήσει την ακτή με αποτέλεσμα οι λασπώδης και από ψαμμίτη βράχοι να καταρρεύσουν εκθέτοντας τα αποτυπώματα.

Τα στρωματογραφικά στρώματα χρονολογούνται από την περίοδο της Κάτω Κρητιδικής περιόδου, πριν από 145 έως 100 εκατομμύρια χρόνια. Λεπτομέρειες αυτού του εξαιρετικού ευρήματος δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική εφημερίδα Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Αυτή η περιοχή της νότιας Αγγλίας είναι γνωστή για την παραγωγή απολιθωμάτων δεινοσαύρων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου δείγματος απολιθωμένου εγκεφαλικού ιστού που βρέθηκε το 2016. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, ωστόσο, η περιοχή απέδωσε μόνο το περίεργο αποτύπωμα dino και βέβαια τίποτα σε τέτοια κλίμακα. Τα αποτυπώματα δεινοσαύρων έχουν τεράστια αξία για τους επιστήμονες.

Η περιοχή στην οποία οι συγκεκριμένοι δεινόσαυροι περιπλανιόνταν ήταν πιθανότατα κοντά σε μια πηγή νερού, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η περιοχή περιείχε επίσης ίχνη απολιθωμένων φυτών και ασπόνδυλων.

«Για να διατηρηθούν τα ίχνη, χρειάζεστε το σωστό περιβάλλον», δήλωσε ο συμμετέχων της μελέτης Neil Davies. «Το έδαφος πρέπει να είναι «κολλώδες» ώστε το αποτύπωμα να αφήνει ένα σημάδι, αλλά όχι τόσο βρεγμένο ώστε να ξεπλένεται. Χρειάζεται αυτή η ισορροπία για να τα καταγραφούν και να τα διατηρηθούν».

Την δήλωση συμπλήρωσε ο Anthony Shillito: «Εκτός από τη μεγάλη αφθονία και ποικιλομορφία αυτών των αποτυπωμάτων, βλέπουμε επίσης απολύτως απίστευτες λεπτομέρειες. Μπορείτε να δείτε καθαρά την υφή του δέρματος και τις κλίμακες, καθώς και τα σημάδια των νυχιών, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια. Μπορείτε να πάρετε κάποια ιδέα για το ποιοι δεινόσαυροι τους έκαναν από τη μορφή των αποτυπωμάτων – τη σύγκρισή τους με αυτά που γνωρίζουμε για τα πόδια των δεινοσαύρων από άλλα απολιθώματα επιτρέπουν να προσδιορισθούν οι σημαντικές ομοιότητες. Όταν εξετάζονται και τα ίχνη από άλλες τοποθεσίες, μπορούμε να έχουμε εικόνα για το ποια είδη ήταν οι βασικοί παίκτες.»

Οι παλαιοντολόγοι του Cambridge προσπαθούν να καταλάβουν εάν αυτοί οι δεινόσαυροι μπορεί να έχουν αλλάξει τις ροές των ποταμών. Σήμερα, μεγάλα θηλαστικά, όπως οι ιπποπόταμοι και οι αγελάδες, δημιουργούν μικρά κανάλια που είναι γνωστό ότι εκτρέπουν τη ροή ενός ποταμού. Οι δεινόσαυροι, με το τεράστιο μέγεθος τους, μπορεί να έχουν προκαλέσει παρόμοιες διαδικασίες. Ωστόσο, θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα για να προσφερθεί αυτό το στοιχείο ως απόδειξη για την εκτροπή των διαύλων ύδρευσης από τους δεινόσαυρους.

Αυτό μπορεί να είναι το τέλος των παλαιοντολογικών εξερευνήσεων κατά μήκος αυτής της συγκεκριμένης προεξοχής. Η διάβρωση ήταν τόσο άσχημη κατά μήκος αυτής της παραλίας στο Ανατολικό Σάσεξ που οι υπεύθυνοι έχουν δημιουργήσει κατασκευές για να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν τις διαδικασίες της παράκτιας διάβρωσης. Κατά συνέπεια, περισσότερα στοιχεία που άφησαν πίσω τα αρχαία πλάσματα θα παραμείνουν κρυμμένα στα βράχια – τουλάχιστον για τώρα.

Πηγή: gizmodo.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.