Ο Δήμος Αχαρνών βρίσκεται σε κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως αξιών

Του Νάσου Βαλαβάνη
Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Αχαρνών με τον Χάρη Δαμάσκο – Δ.Ε.Κ.Α

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε κρίση. Δυστυχώς, όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως αξιών. Τεράστιο ρόλο σε αυτήν την κρίση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές έπαιξαν μέχρι σήμερα τα κριτήρια επιλογής βάσει του κομματικού προσανατολισμού, της συγγένειας, της φιλίας, της αναγνωρισιμότητας, των κοντόφθαλμων συμφερόντων, οργανωμένων κοινωνικών ομάδων κ.ά. Όταν προτάσσουμε τέτοιου είδους κριτήρια επιλογής ή -ακόμα χειρότερα- αυτά είναι τα αποκλειστικά μας κριτήρια, είναι λογικό πίσω απ’ αυτά να κρύβονται οι εμφανείς αδυναμίες του χαρακτήρα και των ικανοτήτων των «εκλεκτών» μας. Συνειδητά ή ασυνείδητα απαξιώνουμε τους άξιους υποψηφίους -ή τουλάχιστον αξιότερους των προηγούμενων- και αδικούμε τον εαυτό μας. Απογοητεύονται κι αποθαρρύνονται οι έντιμοι διεκδικητές της ψήφου μας που διαθέτουν τα προσόντα, αφήνοντας ελεύθερο το εκλογικό πεδίο σε αυτούς που, αδιαφορώντας για την ουσία, απλώς νέμονται την εξ-ουσία. Μας θυμίζει κάτι αυτό; Αξίζει ο ιστορικός Δήμος μας και τα παιδιά μας την απαξίωση που βιώνουμε τόσα χρόνια;

Οι δημότες που επιθυμούν την επιλογή των καλυτέρων, πρέπει πολύ προτού φτάσουν στην κάλπη να πληροφορηθούν για την ποιότητα του και τις ικανότητες κάθε υποψηφίου, του συνδυασμού που τους εκφράζει, έχοντας έτσι ολοκληρωμένη προσωπική αντίληψη για καθένα από αυτούς που διεκδικούν την ψήφο τους.
Δηλαδή, στο κατά πόσον ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί πραγματικά να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, πόσο πετυχημένος είναι στον χώρο εργασίας του, της οικογενείας του και στην εν γένει ζωή του, στο αν στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και όχι σε τρίτους, στο αν έχει άποψη και μπορεί να την εκφράζει και να την υποστηρίζει, και σε οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει την αξιοσύνη του υποψηφίου.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ας στηρίξουμε όλοι ανθρώπους που έχουν Αρχές, Αξίες και Ιδανικά και ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον. Ανθρώπους που μιλούν αληθινά και δεν εκμεταλλεύονται τα όνειρα και τις ελπίδες των άλλων, προκειμένου να κερδίσουν μερικές ψήφους παραπάνω. Ανθρώπους που η μέχρι τώρα πορεία της ζωής τους τα έχει αποδείξει.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το σημαντικότερο όπλο του πολίτη να αλλάξει την κοινωνία του είναι η κυρίαρχη έκφραση της πολιτικής του βούλησης μέσω της ψήφου. Αν αυτή η κυρίαρχη πολιτική πράξη παραχωρηθεί στα χέρια λίγων, τότε το δικαίωμα της πολιτικής λαϊκής έκφρασης ή της διαμαρτυρίας, χάνεται. Και μαζί της χάνεται και η προοπτική για βελτίωση της καθημερινότητας που ο καθένας μας ζει και βιώνει.

Η αποχή μας, η αποχή από την συμμετοχή στη διοίκηση του δήμου, είτε προέρχεται από αγανάκτηση, είτε από αδιαφορία, είτε επειδή ψηφίζουμε αλλού από εκεί που ζούμε, εδραιώνει ηγέτες που δεν έχουν λαϊκή αποδοχή και συντηρούνται από ένα σαθρό και καλά οργανωμένο σύστημα διαπλοκής. Δίνει το δικαίωμα στους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Εμάς, που ενώ έχουμε βαριές ευθύνες με την αποχή ή την επιπόλαιη επιλογή μας, μετατοπίζουμε τις ευθύνες μας πάντα στους άλλους.

Είμαστε ενεργοί πολίτες! Ψηφίζουμε στον δήμο μας και ορίζουμε την τύχη μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.