Του Παύλου Γεωργίου
«Τόν μηδέν τούτων μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν». [=Δεν θεωρούμε φιλήσυχο αλλ’ άχρηστο αυτόν που (ενώ μπορεί) δεν (θέλει να) ασχολείται με τα κοινά]. (Περικλής)
Καλό μήνα! Μπήκαμε αισίως στον Φεβρουάριο και στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Τελική ευθεία» για εκλογές που θα γίνουν σε τρισήμισυ μήνες; Ναι, γιατί ενώ για τις υπόλοιπες εκλογές μικρή σημασία έχει το πού ψηφίζουμε, για τις αυτοδιοικητικές είναι το πιο σημαντικό. Το ποιον θα ψηφίσουμε, είναι επίσης σημαντικό, αλλά έρχεται δεύτερο. Αν, λοιπόν, ως «γνήσιοι Έλληνες», δε φροντίσαμε ως τώρα να ψηφίζουμε στον τόπο όπου παραπονιόμαστε για τα κακώς κείμενα και απαιτούμε ευθύνες, ας ξέρουμε πως η αγαπημένη μας «τελευταία στιγμή» είναι το τέλος του κουτσοφλέβαρου. Τον Μάρτη καταρτίζονται και οριστικοποιούνται οι εκλογικοί κατάλογοι. Στην περίπτωση που δεν προλάβουμε θα πρέπει στο μέλλον να απευθυνόμαστε για τυχόν παράπονά μας σε κάποιον άσχετο και άμοιρο ευθυνών δήμαρχο. Βέβαια αυτό, όσο ενδιαφέρει εμάς τώρα, άλλο τόσο θα ενδιαφέρει εκείνον τότε και πολύ περισσότερο δεν θα καίγεται καρφί του δικού μας δημάρχου, της περιοχής που κατοικούμε και ζούμε την καθημερινότητά μας.
Τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Μα να μεταφέρουμε τα «εκλογικά μας δικαιώματα» ή σωστότερα τις εκλογικές μας υποχρεώσεις, στον δήμο που κατοικούμε, δηλαδή να μεταδημοτεύσουμε. Πώς γίνεται αυτό; Απευθυνόμαστε άμεσα στο πλησιέστερο ΚΕΠ (Θρακομακεδόνων τηλ. 213 2140315, Αχαρνών τηλ. 210 2476059). Τα περισσότερα πιστοποιητικά εκδίδονται εκεί αυτεπάγγελτα και απαραίτητα είναι μόνον η ταυτότητα, τυχόν εξουσιοδοτήσεις τρίτων προσώπων και η απόδειξη μόνιμης κατοικίας μας στο δήμο επί δύο τουλάχιστον χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται είτε με τη φορολογική δήλωση που υποβάλουμε στη ΔΟΥ της περιοχής που κατοικούμε είτε με λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Χρειάζονται αντίγραφα των δυο τελευταίων ετών (2016 – 2017). Για περισσότερες πληροφορίες και ειδικές περιπτώσεις, απευθυνόμαστε στα ΚΕΠ, αλλά μπορούμε να ενημερωθούμε και εδώ ή εδώ ή εδώ.
Είδαμε γιατί είναι σημαντικό να ψηφίζουμε στον τόπο που κατοικούμε. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε ποιους αξίζει να ψηφίζουμε και με ποια κριτήρια. Καλό μήνα.