Η ανάπτυξη του Προγράμματος Χάρη Δαμάσκου – Δ.Ε.Κ.Α.

Το πρόγραμμα της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α. που παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών Χάρης Δαμάσκος την Κυριακή 5 Μαΐου στις στο Divine Hall είναι καινοτόμο καθώς για πρώτη φορά αναπτύσσεται πρόγραμμα σε δυο φάσεις, με στοχευμένη στρατηγική, απόλυτα εφαρμόσιμο, με στόχο την αμφίδρομη ενίσχυση της διαφάνειας και την μεγιστοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής μεταξύ των πολιτών και του Δήμου.
Το πρόγραμμα είναι μια ρεαλιστική μελέτη με στόχο την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών του Δήμου.

Ακολουθεί σε ανάπτυξη το πρόγραμμα της Δ.Ε.Κ.Α. του Χάρη Δαμάσκου


(κλικ στις επικεφαλίδες για αναλυτική παρουσίαση)

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα στον δήμο Αχαρνών,  πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνολικό σχέδιο και όχι με μεμονωμένες ενέργειες. Είτε το θέλουμε, είτε όχι η ιστορία έχει δείξει ότι δεν φτάνει να ασχολούμαστε μόνο με τις αιτίες που προκαλούν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα και με τους τρόπους που τις αντιμετωπίζουμε, αλλά κυρίως εστιάζοντας μόνο στις κοινωνικές  δομές.  Από την άλλη η καταστολή μέσω της παρουσίας των αστυνομικών αρχών  από μόνη της δεν επαρκεί και αυτό είναι ξεκάθαρο και αποδεικνύεται καθημερινά.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο ΑΧΑΡΝΕΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΗ, εστιάζει σε μια σειρά  προληπτικών μέτρων που   έρχονται να  προστεθούν υποστηρικτικά  στους δύο  μέχρι σήμερα βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, που είναι οι κοινωνικές δομές και η επιβολή νόμου. Είναι ένα νέο και καινοτόμο σχέδιο δημιουργίας  νέων και ενεργοποίησης των  ήδη υπαρχόντων δομών των πολιτών με την πόλη και αντίστροφα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.

Όσοι ζούμε σε αυτήν την πόλη ταλαιπωρούμαστε για δεκαετίες από τους αργούς ρυθμούς που σχεδιάζονται και δρομολογούνται οι βασικές τεχνικές και κοινωνικές υποδομές. Τα έργα που πραγματοποιούνται ανταποκρίνονται σε περιστασιακές ανάγκες και όχι στη δυναμική ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχει η πόλη μας και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα των δημοτών.

Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Αχαρνών και των Θρακομακεδόνων που θα το υλοποιήσουμε με στοχευμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι αστικές υποδομές αντιμετωπίζονται ως ολοκληρωμένο σύστημα που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πόλης και την οικονομική ανάπτυξη, και όχι απλώς ως εξειδικευμένα τεχνικά έργα, ασύνδετα το ένα από το άλλο.

Τα δίκτυα τεχνικών υποδομών πρέπει να ανταποκρίνονται στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις και τις χωρικές και τομεακές προτεραιότητες των στρατηγικών επιλογών, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της πόλης καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον είναι ο χώρος που ζούμε, που εργαζόμαστε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και συνεπώς αποτελεί τομέα μείζονος σημασίας που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Στις Αχαρνές, έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε μια πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας με ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς.

Η Δημοτική Αρχή έχει καθήκον να σεβαστεί και να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει για να διασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Εντείνουμε τις προσπάθειες για σταδιακή ανάκαμψη, συγκροτώντας ένα μείγμα πολιτικής για την αποτελεσματική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας που παράλληλα εξασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας εντός του Δήμου Αχαρνών.

Προτάσσουμε έναν δήμο του οποίου η ικανότητα, όπως αυτή συντίθεται από τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους, του επιτρέπει να συγκροτήσει ένα δυναμικό περιβάλλον για την ανάπτυξη με έμφαση στους τοπικούς κλάδους αιχμής (ενέργεια, πολιτιστικός τουρισμός, βιομηχανία, κλπ.).

Βασικό εργαλείο πολιτικής για μια ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη θα αποτελέσει η εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) στο Δήμο Αχαρνών. Ο Χάρης Δαμάσκος και οι συνεργάτες του διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία να διεκδικήσουν για τις Αχαρνές τη χρηματοδότηση που έλαβαν η Αθήνα, ο Πειραιάς και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο Πολιτισμός αποτελεί ένδειξη προόδου και ευημερίας μιας κοινωνίας. Είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο δημιουργείται από τους πολίτες του σήμερα και διαμορφώνει τους πολίτες του αύριο. Η Τοπική αυτοδιοίκηση ως φορέας άσκησης πολιτικής είναι ο πλέον κατάλληλος παράγοντας να μεριμνήσει για τις δράσεις πολιτισμού λόγω της εγγύτητας του με τον πολίτη. Ο Αθλητισμός ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτισμού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων, καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο για την καλλιέργεια των βασικών αξιών στους πολίτες και ειδικά στους νέους.

Για να Δημιουργήσουμε Ένα Καλύτερο Αύριο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, να τη διδάξουμε στους νέους ώστε να αγαπήσουν τον τόπο τους και να τους παρακινήσουμε να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από δικές τους δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους για να τους στηρίξουμε.

Η ποιοτική παιδεία αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μορφή ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που ευνοεί στο μέγιστο βαθμό τη μαθησιακή και παιδαγωγική διαδικασία. Η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, τα σύγχρονα εξοπλιστικά μέσα και τα λειτουργικά σχολικά κτήρια προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Βασική μας επιδίωξη για την αναβάθμιση του ρόλου των σχολείων μας αποτελεί η ενεργοποίηση όλων των ανθρώπινων συντελεστών της σχολικής ζωής, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.

Ο Δήμος Αχαρνών λόγω του αυξημένου πληθυσμού, ο οποίος παρουσιάζει εμφανή κοινωνική, οικονομική αλλά και πολιτισμική ανομοιογένεια, καθώς και της συνολικότερης δυσμενούς συγκυρίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, οφείλει να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών και να εφαρμόσει πρόγραμμα πολυδιάστατης Κοινωνικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται επιτακτική η ανάγκη αφενός για τη στήριξη των Κοινωνικών  Δομών που ήδη λειτουργούν και αποσκοπούν στην φροντίδα της βρεφικής, παιδικής και της τρίτης ηλικίας (παιδικοί σταθμοί ημερήσιας φροντίδας, χώροι  ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων, βοήθεια στο σπίτι κλπ), και αφετέρου για την υλοποίηση δράσεων για την ουσιαστική υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η ορθολογική οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, η διασφάλιση της αποδοτικής και αποτελεσματικής λειτουργίας τους αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη διοίκηση είναι πολύ σημαντικές διότι είναι τομέας με «οριζόντιο» χαρακτήρα και επηρεάζει όλες τις υπηρεσίες και όλους τους τομείς πολιτικής.

Οι νέες τεχνολογίες και η πληροφορική αποτελούν εργαλείο για την εξυπηρέτηση των δημοτών, τη λειτουργική αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και μέσο ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού σε όλους τους τομείς.

Στόχος της παράταξής μας είναι η χρηστή οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.