Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με την οποία εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου μπορούν να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) Ζ.Ε.Π. Ι & ΙΙ.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών και το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών. (Διαβάστε εδώ το Φ.Ε.Κ.)
Τι είναι οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.)
Στις Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ Ι φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας και η φοίτηση διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης για μαθητές που πιθανώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και θα το χρειαστούν. Στις τάξεις αυτές οι μαθητές παρακολουθούν εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ομαλής ένταξης των μαθητών στο σχολείο, οι μαθητές παρακολουθούν και μαθήματα στην κανονική τους τάξη, όπως:
- Εικαστικά.
- Φυσική Αγωγή.
- Μουσική.
- Ξένη Γλώσσα ή και άλλο μάθημα, σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και σε συνεργασία με τον οικείο σχολικό σύμβουλο.
Στις Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ ΙΙ φοιτούν μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, που δυσκολεύονται στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Οι μαθητές που φοιτούν σε αυτή, ανάλογα με τις δυσκολίες τους, μπορούν να υποστηριχθούν και σε άλλα μαθήματα εκτός από την ελληνική γλώσσα (π.χ. Μαθηματικά).
Η υποστήριξη παρέχεται είτε εκτός τάξης είτε μέσα στην τάξη τους με παράλληλη διδασκαλία από δεύτερο εκπαιδευτικό. Η δεύτερη δυνατότητα, δηλαδή να υποστηρίζονται μέσα στη σχολική τάξη, κρίνεται προσφορότερη για την ένταξη των μαθητών. Η φοίτηση στις τάξεις υποδοχής ΙΙ μπορεί να διαρκέσει έως και τρία σχολικά έτη.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά.
“Κατ΄ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον:
α). Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.
β). Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.
γ). Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.
δ). Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή”.
Νάσος Βαλαβάνης