Κοροναϊός και Εκκλησία

koronaios kai ekklisiaΓράφει ο Παύλος Γεωργίου

Πολλοί καλοπροαίρετοι μεν, αλλ’ «ου κατ’ επίγνωσιν ζηλωτές», μετά την πρόσφατη λήψη μέτρων, θεωρούν ότι η Εκκλησία βρίσκεται σε διωγμό και ότι τέθηκε σε απαγόρευση η θ. λατρεία και η θ. Κοινωνία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει βέβαια και το μόνο που καλώς -κατά τη γνώμη μου- συνέβη, είναι η απαγόρευση συνάθροισης πιστών στους λατρευτικούς χώρους όλων των θρησκευμάτων, για ένα χρονικό διάστημα το οποίο πιθανότατα θα επεκταθεί. Όσον αφορά τη θ. Κοινωνία, για τους ενσυνείδητα πιστούς αναμφίβολα δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, κάτι που οι υπόλοιποι θα κατανοήσουν εάν και όταν αξιωθούν να γίνουν και αυτοί πιστοί, αλλά όχι κατ’ έθιμο. Δεν τέθηκε όμως, ούτε πρόκειται να τεθεί, θέμα απαγόρευσης της θ. Κοινωνίας γιατί απλούστατα, πέραν των άλλων, χωρίς θ. Λειτουργία δεν υπάρχει θ. Κοινωνία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι εκκλησίες πρέπει να γίνουν φαρμακεία ή σουπερμάρκετ και να προσέρχονται με ανάλογο τρόπο οι πιστοί να κοινωνήσουν με το δελτίο στο χέρι και να φύγουν άρον-άρον. Ας μη ξεχνάμε πως το μυστήριο της θ. Κοινωνίας προαπαιτεί τη συμμετοχή των πιστών σε όλη τη διάρκεια της θ. Λειτουργίας -και μάλιστα την ενότητα του συνόλου, δηλ. όλων- σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πρακτικά η πλειοψηφία εφαρμόζει! Ξέρω ότι αρκετοί έχουν αντιρρήσεις, αλλά δεν έχω την πρόθεση να τις συζητήσω εδώ, γιατί σκοπεύω σε άλλες προτεραιότητες. Κλείνω αυτό το κομάτι με την παρατήρηση ότι ενώ ο Θεός δοκιμάζει σήμερα την πίστη μας, κάποιοι χωρίς να το συνειδητοποιούμε αντιστρέφουμε τη δοκιμασία και προκαλούμε εμείς Εκείνον για να μας προφυλάξει από την αφροσύνη μας.

Η πολιτεία έχει τις ευθύνες της διαχρονικά, γιατί αμέλησε να στελεχώσει με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία και να αυξήσει τις κλίνες των Μ.Ε.Θ. Τα μέτρα όμως που έχει πάρει τον τελευταίο καιρό είναι τα ενδεδειγμένα. Παρόλα αυτά οι εκκλησίες έκλεισαν ξαφνικά και ΑΤΑΚΤΑ. Δεν εννοώ μόνο τις ακολουθίες, που είναι η κύρια αποστολή της Εκκλησίας, αλλά και το Κοινωνικό της έργο και τα πρακτικά θέματα των ναών, που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Από ρεπορτάζ της TV έμαθα ότι η ταβέρνα «Κρητικός» στο Κερατσίνι, μοιράζει τις τελευταίες μέρες 70 με 80 μερίδες φαγητού καθημερινά σε συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη. Την πρώτη μέρα διέθεσε φαγητά που της έμειναν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, αλλά η ζήτηση τις επόμενες μέρες αυξήθηκε. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας εξήγησε πως οι άνθρωποι αυτοί προηγουμένως πήγαιναν στα σισίτια των εκκλησιών, που ξαφνικά και αυτά λόγω του φόβου και των μέτρων ατόνησαν ή έκλεισαν. Σαν καλός σαμαρείτης, λοιπόν, φρόντισε να κάνει νέες προμήθειες, να μαγειρεύει και με τη βοήθεια φίλων να διανέμει τις μερίδες φαγητού στα σπίτια.

Αυτά και πολλά άλλα θα είχαν αποφευχθεί αν δεν χανόταν πολύτιμος χρόνος σε απραξία, ασυνεννοησία και εν τέλει τη λήψη -υπό πίεση- μιας ατελέσφορης απόφασης από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Υπόψιν ότι η Δ.Ι.Σ. είναι ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της Ιεραρχίας το οποίο αλλάζει σύνθεση κάθε χρόνο. Υπό άλλη συγκυρία, δηλαδή, πιθανότατα θα είχε ληφθεί σωστότερη απόφαση, δεδομένου ότι αρκετοί ιεράρχες, από τους μη συμμετέχοντες, εξέφρασαν άμεσα ή έμμεσα τις διαφωνίες τους.

Επειδή, κατά τα φαινόμενα, η δοκιμασία θα διαρκέσει κάποιο διάστημα ακόμα, καλό είναι έστω και τώρα να επικρατήσει στους ιεράρχες μας περισσότερη σύνεση, να συζητήσουν τα πάσης φύσεως πρακτικά ζητήματα και να καταθέσουν προτάσεις. Για παράδειγμα, η προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης δεν εμπόδιζε τις διοικητικές λειτουργίες ναών και μητροπόλεων. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας όμως δημιουργούν νέα εμπόδια. Είναι αδιανόητο την ώρα που πολλοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Φιλόπτωχα Ταμεία να είναι σε καραντίνα. Πρέπει και αυτά να έχουν ανάλογες διευκολύνσεις με το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας για να επιτελούν το έργο τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.