Διαδικτυακό Αρχείο: Μια παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη σπίτι σας

Το Διαδικτυακό Αρχείο (Internet Archive) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501 (c) (3) και δημιουργεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη ιστοτόπων του Διαδικτύου και άλλων πολιτιστικών γεγονότων σε ψηφιακή μορφή. Ως βιβλιοθήκη, παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ερευνητές, ιστορικούς, μελετητές, άτομα με ειδικές ανάγκες και το ευρύ κοινό. Η αποστολή του είναι να παρέχει παγκόσμια πρόσβαση στη Γνώση.

Ξεκίνησε το 1996 αρχειοθετώντας το ίδιο το Διαδίκτυο, ένα μέσο που τότε μόλις άρχισε να χρησιμοποιείται. Όπως και οι εφημερίδες, το περιεχόμενο που δημοσιευόταν στον ιστό ήταν εφήμερο -αλλά σε αντίθεση με τις εφημερίδες- κανείς δεν το έσωζε. Σήμερα υπάρχει προσβάσιμο 20+ χρόνια ιστορικό του ιστού  μέσω του Wayback Machine ενώ συνεργάζεται με 625+ βιβλιοθήκες  και άλλους συνεργάτες μέσω του προγράμματος Archive-It για τον προσδιορισμό σημαντικών ιστοσελίδων.

Σήμερα το αρχείο του  περιέχει:

330 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες
20 εκατομμύρια βιβλία και κείμενα
4,5 εκατομμύρια ηχογραφήσεις (συμπεριλαμβανομένων 180.000 ζωντανών συναυλιών)
4 εκατομμύρια βίντεο (συμπεριλαμβανομένων 1,6 εκατομμυρίων τηλεοπτικών  προγραμμάτων ειδήσεων)
3 εκατομμύρια εικόνες
200.000 προγράμματα λογισμικού

Καθώς είναι βιβλιοθήκη, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα βιβλία. Καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε μια δημόσια ή ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη με μια καλή συλλογή, για να υπάρχει καθολική πρόσβαση πρέπει να παρέχονται ψηφιακές εκδόσεις βιβλίων. Έτσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης βιβλίων το 2005 και σήμερα σαρώνονται 1.000 βιβλία την ημέρα σε 28 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία που εκδόθηκαν πριν από το 1923 είναι διαθέσιμα για λήψη και εκατοντάδες χιλιάδες σύγχρονα βιβλία μπορούν να δανειστούν μέσω του ιστότοπου της Ανοικτής Βιβλιοθήκης.

Όπως το Διαδίκτυο, η τηλεόραση είναι επίσης ένα εφήμερο μέσο και με την ίδια λογική ξεκίνησε η αρχειοθέτηση τηλεοπτικών προγραμμάτων στα τέλη του 2000, και το πρώτο  δημόσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα ήταν ένα αρχείο τηλεοπτικών ειδήσεων που περιείχαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το 2009 ξεκίνησε η επιλογή τηλεοπτικών εκπομπών ειδήσεων στις ΗΠΑ με δυνατότητα αναζήτησης με λεζάντες στο Αρχείο Ειδήσεων TV. Αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στους ερευνητές και στο κοινό να χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως σημείο αναφοράς.

Το Διαδικτυακό Αρχείο εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα, είναι ένας από τους κορυφαίους 300 ιστότοπους στον κόσμο ενώ δεν διατηρεί τις διευθύνσεις IP (Internet Protocol) των αναγνωστών και προσφέρει ασφαλές  πρωτόκολλο https.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.