Στου κουφού την πόρτα..

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πρακτική που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Αχαρνών για τις δημοτικές συνεδριάσεις -δηλαδή μέσω περιφοράς (με email)– παρότι έχει δηλώσει “ Έτοιμος για τη διενέργεια Δημοτικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης..από τις 07/04/20 και στην οποία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές (κλικ εδώ 1), (κλικ εδώ 2), (κλικ εδώ 3), (κλικ εδώ 4), η Δημοτική Παράταξη Αχαρνών – Θρακομακεδόνων – Δ.Ε.Κ.Α. εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Στου κουφού την πόρτα…

Η τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι δύσκολη τεχνικά ή  απλά ανεπιθύμητη;

Είναι γνωστό ότι η λειτουργία του Δήμου – σε μεγάλο βαθμό – εξαρτάται από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αντιπροσωπεύονται μόνο αυτοί που διοικούν και οι ψηφοφόροι τους, αλλά και όσοι δεν ψήφισαν τη σημερινή διοίκηση. Αυτή την περίοδο, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει στον φυσικό του χώρο λόγω της πανδημίας και πολύ ορθά συμβαίνει αυτό.

Οι συνεδριάσεις όμως, γίνονται με επιλογή της Δημοτικής Αρχής με ένα πολύ απλουστευτικό τρόπο που ακυρώνει το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου: Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι λαμβάνουν ένα email με τις εισηγήσεις των θεμάτων.

Σε έναν άλλο πίνακα καλούνται να απαντήσουν αν ψηφίζουν ή απορρίπτουν το θέμα.

Με απλά λόγια οι επιλογές είναι αυτές μας αρέσει δεν μας αρέσει: μαύρο ή άσπρο και συζήτηση ανύπαρκτη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις, να θέσουν απορίες και – το κυριότερο – να αντιπροτείνουν άλλες λύσεις.

Τι πιο φυσικό να ζητάμε καλύτερη ενημέρωση και να μην καπηλεύεται η δημοτική αρχή την έκτακτη περίοδο, ώστε να περνάει τα θέματα εύκολα και χωρίς καμία αντίρρηση.

Από την σχεδόν συνολική αντίδραση της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή έσπευσε να ενημερώσει με Δελτίο Τύπου ότι… «έχει ήδη την υποδομή και οι επόμενες συνεδριάσεις  θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη». Όλοι νιώσαμε ότι τελικά έστω και μετά από πίεση η δημοκρατία θα λειτουργήσει, αλλά μάλλον κάναμε λάθος.

Τελικά, τίποτα δεν άλλαξε. Απόδειξη ότι με την πρόσκληση για συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου, δεν άλλαξε τίποτα. Η τηλεδιάσκεψη αποδείχτηκε φούσκα.

Εύλογες ερωτήσεις απευθύνουμε και χωρίς καμία διάθεση να «κάνουμε φασαρία» :

Α) είναι τεχνικά πολύ δύσκολο να γίνει η τηλεδιάσκεψη και τελικά  δεν μπορεί να την υποστηρίξει η δημοτική αρχή;

Β) Γιατί ανακοινώθηκε στον τύπο ότι η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη για τηλεδιασκέψεις  και τελικά δεν τις εφαρμόζει; Μήπως επενδύουν στην κοντή μνήμη;

Η πραγματικότητα μάλλον ξεκάθαρη φαίνεται μετά από μια σειρά ενεργειών στο ίδιο μοτίβο:  η Δημοτική Αρχή αποφεύγει τον διάλογο και η ιδιαίτερη κατάσταση λόγω ιού, την βολεύει πολύ. Τους λόγους τους ξέρει ή ίδια, αλλά δεν θέλει μεγάλη φαντασία να τους καταλάβει ή να τους υποθέσει ο καθένας μας.

Δημοτική Παράταξη Αχαρνών ΔΕΚΑ

 

1 thought on “Στου κουφού την πόρτα..

  1. Παράθεμα: Εντυπωσιακό! Ο Δήμος Αχαρνών ανακοινώνει την 9η (με τηλεδιάσκεψη!!) Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών | Επιτομή ειδήσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.