Το χρονικό της Σύμπραξης [1]

Ανακοινώθηκε επίσημα και πανηγυρικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών (κλικ εδώ) η σύμπραξη των Παρατάξεων του “Υπερήφανου Δήμου & Δ.Ε.Κ.Α”. Ανάλογο κοινό Δελτίο Τύπου κυκλοφόρησε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ και social.

Η μέχρι χθες Δημοτική Αρχή κάνοντας χρήση της παραγράφου 4 της εγκυκλίου με ΑΔΑ: 69ΒΖ465465ΧΘ7-Λ65 του ΥΠ.ΕΣ “..με σκοπό της αποτροπής της «αδυναμίας διοίκησης και ακυβερνησίας» των δήμων και, κατ’ ακολουθία, την εξασφάλιση της «απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων» τους..” (κλικ εδώ) συνέπραξε -κατόπιν αιτήματός της- με την παράταξη Δ.Ε.Κ.Α. ερήμην όλων των ενεργών στελεχών της Δ.Ε.Κ.Α. Η απόφαση των εκλεγμένων της Δ.Ε.Κ.Α. για την σύμπραξη ανακοινώθηκε στα μέλη της παράταξης χθες Δευτέρα 14/09/2020 στις 15:26, δηλαδή λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση και δυο μέρες μετά τη συμφωνία.

Θα επανέλθω σε όσα συνέβησαν πριν την ανακοίνωση αλλά πρώτα πρέπει να αναφέρω την τοποθέτηση και διαφοροποίηση του εκλεγμένου Δημήτρη Δαμάσκου προς την παράταξη την  Παρασκευή 11/09/2020 στις 14:30 (πριν την συμφωνία της σύμπραξης), η οποία έχει ως εξής:

Καλησπέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία εύρεσης δρόμου συνεργασίας με την παράταξη Βρεττού. Ένα χρόνο μετά και όταν όλα έχουν βαλτώσει γύρω μας, ο Δήμαρχος απλώνει χέρι (αναγκαστικής) συνεργασίας. Έχω απόλυτη διαφωνία για τον τρόπο που αυτό γίνεται, βιαστικά πρόχειρα και χωρίς να συμμετέχει το σύνολο της παράταξης μας. Η παράταξη μας δεν είναι τα 8 εκλεγμένα μέλη. Όπως και να έχει, αφού η πλειοψηφία των εκλεγμένων συμβουλων έχει δώσει την έγκριση της σε αυτές τις συζητήσεις, είμαι υποχρεωμένος να περιμένω με υπομονή το αποτέλεσμα των επαφών της παράταξης μας, που φαντάζομαι θα γίνει ξεκάθαρο στην απογευματινή συνάντηση που έχουμε όλα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΕΚΑ με τον Δήμαρχο και την δική του αντιπροσωπεία. Το σημαντικό για εμένα, ανεξάρτητα των αποφάσεων, είναι να είμαστε όλοι (εκλεγμένοι και μη) ενωμένοι και δυνατοί. Παράκληση δεν θα ήθελα να σχολιαστεί η τοποθέτηση μου.
Επίσης δηλώνω στην ομάδα ότι έχω ξεκαθαρίσει σε όλους ότι δεν προτίθεμαι να αναλάβω καμία θέση διοίκησης.

Συνεχίζω:

Στο Πρακτικό της Σύμπραξης αναφέρεται σαφώς ότι “Οι συμπράττουσες παρατάξεις συγκροτούν την ενιαία Δημοτική Αρχή και λογίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος.”
Και καλά κάνει και αναφέρεται γιατί αυτό λέει η εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. Πιο απλά, σύμπραξη σημαίνει ενοποίηση των δυο παρατάξεων σε μια με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό.
Το πόσα στελέχη της Δ.Ε.Κ.Α. ασπάζονται και συνοδοιπορούν με αυτή την απόφαση σύμπραξης των επτά εκλεγμένων τους, δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν ερωτήθηκαν. Θα δείξει η διαδρομή.

Πουθενά στην ανακοίνωση του Δήμου, στο Πρακτικό της Σύμπραξης ή στην ανακοίνωση των εκλεγμένων της τελευταίας στιγμής προς τα στελέχη της Δ.Ε.Κ.Α. δεν αναφέρεται ότι η σύμπραξη “..ορίζεται  ρητά ως ανέκκλητη. (τέλος παραγράφου 4 της εγκυκλίου με ΑΔΑ: 69ΒΖ465465ΧΘ7-Λ65) (κλικ εδώ).
Αυτό σημαίνει ότι τα τρία επόμενα χρόνια ακόμα κι αν διαφωνήσουν και οι επτά εκλεγμένοι της Δ.Ε.Κ.Α. θα γίνουν επτά ανεξάρτητοι σύμβουλοι αλλά ποτέ μια παράταξη με δικαιώματα που σημαίνει κατακερματισμό της Δ.Ε.Κ.Α.
Επίσης η υπογραφή της σύμπραξης αυτόματα σηματοδοτεί την παραχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης για τα τρία επόμενα χρόνια στην παράταξη «Αχαρνές ξανά» του Πέτρου Βαρελά.

Επειδή κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και επειδή στην δεύτερη παράγραφο ανέφερα ότι θα επανέλθω σε όσα συνέβησαν πριν την ανακοίνωση, θα το κάνω στη συνέχεια. Καθώς τα γεγονότα τρέχουν, η πληροφόρηση αλλά και οι διαρροές είναι ραγδαίες καθώς δημιουργούνται τρεις νέες Αντιδημαρχίες και στο βόρειο τμήμα της αίθουσας του Δ.Σ. θα φυσήξει ..βόρειος άνεμος, θα επανέλθω τάχιστα.

Νάσος Βαλαβάνης

2 thoughts on “Το χρονικό της Σύμπραξης [1]

  1. Παράθεμα: Να στρογγυλεύουμε τις γωνίες σιγά-σιγά | Επιτομή ειδήσεων

  2. Παράθεμα: Το χρονικό της Σύμπραξης [2] | Επιτομή ειδήσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.