Μια νέα κεραία 5G της Cosmote «φύτρωσε» σε οικόπεδο επιχείρησης στη συμβολή της Ιβίσκου με την λεωφόρο Κύμης σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τα πρώτα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού.
Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις 14/11/2018 ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης σχετικά με τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στις ζώνες 3400-3800 ΜΗz και 24,25-27,5 GHz. Η κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας των δικτύων 5ης γενιάς σε 3 δήμους, στον Δήμο Ζωγράφου (COSMOTE), στο Δήμο Τρικάλων (Vodafone) και στον Δήμο Καλαμάτας (Wind). Και ενώ στους δύο πρώτους δήμους έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των δικτύων 5G, η Καλαμάτα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε την διακόψει με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεγάλη διαμάχη μετά το πλήγμα που δέχτηκε
η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind που αναφέρει “..Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G)..” και να ξεσπάσει ένα πόλεμος ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, με σκοπό τον καθησυχασμό των πολιτών και την απαξίωση/αποσιώπηση όσων αναφέρονται σε πιθανούς κινδύνους στην υγεία.
Τα νέα δίκτυα θα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (μέχρι 30 GHz), τα οποία επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα και εκατομμύρια νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες, αλλά και μέσα στα κτίρια θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G.
Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν όλες μαζί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται («phased arrays” – η τεχνολογία ονομάζεται πολλαπλή είσοδος – πολλαπλή έξοδος η MIMO), ενώ θα ακτινοβολεί με πολύ υψηλότερη ισχύ σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης (στις ΗΠΑ δέκα έως 100 φορές πιο ισχυρά από αυτά που επιτρέπονται σήμερα σε σταθμούς βάσης 2G, 3G, 4G).