Tο μέλλον των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού – 1ο μέρος [audio]

aeox1Με το μέλλον των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού καθώς και την έκδοση των παραχωρητηρίων των κατοικιών στους κατοίκους του με παράλληλη μείωση του τιμήματος αγοράς τους ασχολήθηκε η δημοσιογράφος Αθηνά Περράκη στην εκπομπή της Focusmusic.gr «Στα άδυτα της Αυτοδιοίκησης» την Τρίτη 15/03/16, την οποία μπορείτε να ακούσετε στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Στην εκπομπή ήταν καλεσμένοι ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού καθώς και του Γενικού Γραμματέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Κατρούγκαλου και Νεφελούδη, κ. Μάριος Μουζάλας, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αχαρνών κ. Σοφία Χριστοπούλου και ο κάτοικος Ολυμπιακού Χωριού κ. Φώτης Βρέττας.

Στην ανάρτηση της Focusmusic.gr με τίτλο «Οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» αναφέρεται:

Σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ο Δήμος Αχαρνών δεν έχει τις προϋποθέσεις προκειμένου να αναλάβει την διαχείρισή τους. Προεκλογικό τρυκ θεωρείται η παραχώρησή τους, πριν ενάμιση χρόνο, με απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικό Ασφαλίσεων κ. Ιωάννη Βρούτση. « Τη στιγμή που ακόμα και το πράσινο της περιοχής, το συντηρούμε εμείς, με δικά μας έξοδα, πως είναι δυνατόν να έχει την απαίτηση η Δημοτική Αρχή να της δοθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις;», λένε με έκπληξη κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού, στην εκπομπή της Focusmusic.gr «Στα άδυτα της Αυθτοδιοίκησης» και στη Δημοσιογράφο Αθηνά Περράκη. Ενώ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού καθώς και του Γενικού Γραμματέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Κατρούγκαλου και Νεφελούδη, κ. Μάριος Μουζάλας, τόνισε, στην ίδια εκπομπή πως, ακόμη και τις αθλητικές εγκαταστάσεις τις συντηρούν τόσα χρόνια οι κάτοικοι και όχι ο Δήμος.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε ακόμη στις πρόσφατες εξαγγελίες του Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ανδρέα Νεφελούδη, για τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων των κατοικιών στους δικαιούχους, με παράλληλη σημαντική μείωση του τιμήματος (από 870ευρώ στα 340 ευρώ). « Το Υπουργείο σκοπεύει επιπλέον να δώσει ζωή ξανά στο Ολυμπιακό Χωριό. Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να δώσει την χαμένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και να προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη διοικητικών  και κοινωνικών δομών», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

Στο ερώτημα αν υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Αχαρνών, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο κ. Μουζάλας, μας είπαν πως η συνεργασία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.

Σχόλιο της εκπομπής, μετά από όσα ακούστηκαν στην εκπομπή : Ο Δήμος Αχαρνών και η Δημοτική Αρχή, εδώ και χρόνια, «τιμούν» με την απουσία τους τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού!!!!!! Να περιμένουμε κάποια απάντηση;

aeox2Στις 12/02/2016, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης και η Πρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, ανακοίνωσαν επίσημα τον καθορισμό του τιμήματος των κατοικιών στα 380,62 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και  την παραχώρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού στην Γ.Γ. Αθλητισμού. Αυτή η απόφαση εξέπληξε την Δημοτική Αρχή Αχαρνών η οποία έχοντας εξασφαλίσει την αποδοχή του αιτήματός της για την παραχώρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού πριν από 1,5 περίπου χρόνο είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Έχει ενδιαφέρον όμως, να δούμε τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Δήμου για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Να σημειωθεί ότι οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις έως και σήμερα συντηρούνται από τους κατοίκους αποκλειστικά, δεν υπήρξαν ποτέ εγκαταλελειμμένες  (πλην του κολυμβητηρίου) και  από το 2007 αθλούνται σε αυτές 1200 παιδιά περίπου (σε ποσόστωση 40% από το Ολυμπιακό Χωριό, 40% από τις Αχαρνές και 20% από όμορους Δήμους) και είναι ανοικτές για όλους.

(Οι υπογραμμίσεις και επισημάνσεις στα κείμενα είναι του υπογράφοντος).

 

CNN Greece, «Εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης στο Ολυμπιακό Χωριό», Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

«…«Το Ολυμπιακό χωριό χρειάζεται μια γερή χρηματοδότηση» παραδέχεται ο κ. Κασσαβός τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο οποίος χρωστάει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα της εγκατάλειψης ολοκληρώνεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το γήπεδο με το στίβο μόλις πριν μερικούς μήνες καθαρίστηκε από τα αγριόχορτα, ενώ το κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων έχει μετατραπεί σε βάλτο.

Ίσως όμως η περιπέτεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύντομα λάβει τέλος και το κολυμβητήριο ανοίξει υπό τη διαχείριση του Δήμου Αχαρνών. Πριν από δέκα μήνες, ο Δήμος ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΑΕΔ στον οποίο ανήκουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για χρησιδάνειο, η οποία πήρε και την έγκριση του τότε υπουργού εργασίας του κ. Βρούτση.
Από τότε μεσολάβησαν δύο εκλογές, άλλαξε η διοίκηση του ΟΑΕΔ και ο Δήμος ακόμη περιμένει να πάρει την χρήση των εγκαταστάσεων, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις όπως μας λέει ο κ. Κασσαβός.

Οι κάτοικοι του χωριού πάντως, μας λέει ο κ. Νικολόπουλος, θα προτιμούσαν να περάσουν οι εγκαταστάσεις στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γιατί φοβούνται μήπως ο Δήμος τις παραχωρήσει σε ιδιώτες και γίνουν οικονομικά απρόσιτες για τους κατοίκους. Επιπλέον, θεωρούν ότι ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, για να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις. «Εδώ δεν μπορούν να φροντίσουν τους χώρους πρασίνου θα βρουν λεφτά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις;» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Όπως μας είπε όμως ο κ. Κασσαβός, ο Δήμος έχει κάνει την σχετική μελέτη για ενεργειακή αυτονομία των χώρων ενώ το χωριό διαθέτει νερό από γεωτρήσεις. «Με αυτό το τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν τα κόστη και στην πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις για μαζικό αθλητισμό, με ένα μικρό αντίτιμο όπως γίνεται πλέον παντού» καταλήγει ο κ. Κασσαβός…»

 

Συνέντευξη Βασίλη  Οικονόμουaeox3 για την εφημερίδα Αχαρνόραμα Οκτώβριος 2013

«…Σε ότι αφορά τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις γενικά μέρος των οποίων, είναι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού είχα και έχω την άποψη ότι αυτές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από το δημόσιο. Είμαι της άποψης ότι ειδικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών με κατάλληλη πρόβλεψη ώστε οι εγκαταστάσεις δημοφιλών αθλημάτων θα είναι ανοικτές στο κοινό δωρεάν για ικανοποιητικό διάστημα. Είμαι κατά της λογικής να παραχωρηθούν πλήρως στους ιδιώτες αλλά και κατά της λογικής να παραμείνουν αποκλειστικά στο δημόσιο χωρίς συντήρηση και υποστήριξη με φυσικό αποτέλεσμα τον μαρασμό και την υποβάθμιση τους. Οι εγκαταστάσεις αυτές χρειάζονται συντήρηση και φύλαξη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει λόγω έλλειψης χρημάτων το κράτος. Το Θέατρο Badminton είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ουσιώδους αξιοποίησης, με σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρά τα προβλήματα που προκαλούν κατά καιρούς η γραφειοκρατία και οι κατ’ επάγγελμα αντιδραστικοί σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που εκμεταλλεύεται δημόσια περιούσια. Είμαι θετικός επίσης σε κάθε πρόταση παραχώρησης χρήσης σε αθλητικούς συλλόγους με την προϋπόθεση όμως ότι θα αναλαμβάνουν πλήρως την συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων και ότι θα επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο του κοινού για κάποιες ώρες για την άθλησή τους…»

 

Δυτική Όχθη, «Συνάντηση του Παναγιώτη Φωτιάδη με τον Ανδρέα Λοβέρδο»,  Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010

«…Κατά τη διάρκεια της συζήτηση (με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο) ο κ. Φωτιάδης διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα εκκρεμεί εδώ και χρόνια, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι θα λυνόταν με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων.»

Επιπλέον, ο κ. Φωτιάδης ζήτησε να μην καταβάλλει ο Δήμος χρηματικό αντίτιμο για την λειτουργία των εγκαταστάσεων. Αμφότερες, πάντως, οι πλευρές συμφώνησαν να συζητηθεί το θέμα άμεσα με την παρουσία και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

Αχαρνόραμα, «Στην μοίρα του το Ολυμπιακό Χωριό…»,  03 Μαΐου 2010

«…Επιπλέον, οι δύο πλευρές (Ο.Ε.Κ – κ. Φωτιάδης) συμφώνησαν να επανεξετασθεί το θέμα των Αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να παραχωρηθούν στον Δήμο με το ελάχιστο αντίτιμο. Εμείς κρατάμε, ωστόσο, τις επιφυλάξεις μας για το πότε και αν θα παραχωρηθούν επιτέλους οι εγκαταλελειμμένες, σήμερα, αθλητικές εγκαταστάσεις στους δημότες των Αχαρνών…»

 

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «Αργοσβήνει το Ολυμπιακό Χωριό», Κυριακή 19 Απριλίου 2009

» …Ο δήμος εισπράττει τέλη από τους κατοίκους χωρίς να τα ανταποδίδει, όπως οφείλει, φροντίζοντας για την καθαριότητα. Το έντονα εχθρικό κλίμα που επικρατεί κάνει τους κατοίκους να βλέπουν σαν «εφιάλτη» τη συγχώνευση του χωριού με το δήμο.

Όμως και ο δήμαρχος, Παν. Φωτιάδης, δεν δείχνει ευχαριστημένος από αυτή την προοπτική: «Ξύπνησα ένα πρωί και βρέθηκα με 9.000 «γραφικούς» να με περιμένουν με προβλήματα. Η πολιτεία δεν παρέχει στο δήμο καμία ενίσχυση και πρέπει να περιμένουμε το 2010, να γίνει η νέα απογραφή, για να χρηματοδοτηθούμε.

 «Θέλουμε χρήματα»

»Επίσημα δεν έχω τίποτε παραλάβει, πρέπει να μου δοθούν χρήματα για τη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (1 εκατ. ευρώ ετησίως) συν το ετήσιο μίσθωμα των 70.000 ευρώ. Οι καταστροφές που προκαλούν οι κάτοικοι είναι ανυπολόγιστες. Πώς να αντικαταστήσω τις λάμπες φωτισμού, όταν δεν διαθέτω γερανοφόρο; Πώς να το διατηρώ καθαρό, όταν δεν έχω απορριμματοφόρα;»…»

 

…και η απάντηση στο ερώτημα που προκύπτει: Με ποιους συνομιλεί το Υπουργείο, το επίσημο Κράτος, με τους φορείς των κατοίκων ή με το επίσημο το τοπικό Κράτος, το δήμο Αχαρνών;

είναι: Το Υπουργείο, το επίσημο Κράτος, συνομιλεί με όλους, κρίνει, και παίρνει τις αποφάσεις που θεωρεί σωστότερες για τους πολίτες του.

Νάσος Βαλαβάνης

 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή της Focusmusic.gr

2 thoughts on “Tο μέλλον των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού – 1ο μέρος [audio]

  1. Παράθεμα: Τα λόγια και τα έργα – 13 « Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

  2. Παράθεμα: Τα λόγια και τα έργα -3 « Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.