Το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού μετά την παράδοση τους στην Γ.Γ.Α.

Την Κυριακή 30/06/2019 στις 19:30 μ.μ. όπως είχε ανακοινωθεί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της παράδοσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού από τον Ο.Α.Ε.Δ. στην Γ.Γ. Αθλητισμού. Την εκδήλωση οργάνωσαν τα αθλητικά σωματεία του Ολυμπιακού Χωριού «Α.Σ.Ο.Χ. ΦΟΙΒΟΣ», «Α.Σ.Ο.Χ. ΑΘΗΝΑ» και «Α.Ο ΔΙΑΣ Ολυμπιακού Χωριού» που έχουν έδρα τις εγκαταστάσεις και λειτούργησαν ως θεματοφύλακες όλα αυτά τα χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική Νάσος Αθανασίου, Γιάννης Δέδες, Πάνος Σκουρολιάκος καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ροδάκης.
Επίσης παραβρέθηκαν ο Μάριος Μουζάλας στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. Ανδρέα Νεφελούδη και ο συγκάτοικος Γιώργος Τόκας συνεργάτης του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Στην ομιλία του ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης είπε ότι
«Η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελούσαν μία ακόμα από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ως Υπουργείο όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε αρχίσει να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των οικισμών του τ. Ο.Ε.Κ, με πιλότο το Ολυμπιακό Χωριό:
Η μείωση της τελικής τιμής από τα 850€/τ.μ στα 304€/τ.μ, η Υπουργική Απόφαση για τις ευκολίες αποπληρωμής των δικαιούχων-κατόχων εργατικής κατοικίας, η έναρξη της απόδοσης των πρώτων οριστικών παραχωρητηρίων στους κατοίκους μετά από πολλά χρόνια άθλιας και πελατειακής ομηρίας από το σάπιο που θέλει να επανέλθει, η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο για να ενισχυθούν οι δομές κοινωνικής εξυπηρέτησης των κατοίκων, η μελέτη του ΚΑΠΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Ολυμπιακού Χωριού, η μελέτη για την σύσταση φορέα διαχείρισης του Ολυμπιακού Χωριού, η παραχώρηση χώρου για την κατασκευή Ναού και η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Αυτή η τελευταία παρέμβαση πράγματι θα αλλάξει δραστικά την εικόνα της περιοχής, θα την καταστήσει από αόρατη, ακόμα και για τον Δήμο, ένα σημαντικό πόλο έλξης, αφού εκεί θα είναι η έδρα των Εθνικών ομοσπονδιών του στίβου και της κολύμβησης.
Όλα τα παραπάνω αναπτύχθηκαν από τον Γ.Γ.του Υπουργείου Εργασίας, τον Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, την Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και τον Γ.Γ. ΣΕΓΑΣ Βασίλη  Σεβαστή, παρουσία όλων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής που με ηρωισμό διατήρησαν μέχρι σήμερα ζωντανές αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους ευχαριστούμε θερμά. Είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε παρά τις δυσκολίες να είμαστε συνεπείς στα περισσότερα από όσα εξαγγείλαμε…»

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη παίρνοντας τον λόγο είπε πως
«Με τη σημερινή παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τον ΟΑΕΔ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των οικιστών του Ολυμπιακού Χωριού, που ήταν η εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Είμαστε σίγουροι ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι ο πιο αξιόπιστος φορέας, για να αναλάβει το κόστος της συντήρησης και επίσης την καλή λειτουργία όλων αυτών των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού κατά προτεραιότητα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να καταστούν ένας πόλος έλξης υπερτοπικός για τη νεολαία της περιοχής και των γύρω περιοχών» ενώ αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της τελικής τιμής λέγοντας πως «ο προσδιορισμός ενιαίας τιμής παραχώρησης κατοικιών σε όλους τους οικισμούς της χώρας, που αφορά και το Ολυμπιακό Χωριό, συνιστά πραγματικά μία τομή σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και, κυρίως, για στρώματα του πληθυσμού, όπως τα λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν. Οι υπουργικές αποφάσεις, δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα ουσιαστικών εκπτώσεων και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, να έχουν ανάλογες εκπτώσεις. Μιλάμε για επίλυση προβλήματος 35.000 οικογενειών στο σύνολο της χώρας» σημείωσε η κ. Καραμεσίνη.
«Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού, είχαμε μείωση μίας ευνοϊκής ήδη τιμής, που είχε ανακοινωθεί τα προηγούμενα χρόνια -μείωση από τα 380 ευρώ/τ.μ. στα 304,41 ευρώ/τ.μ.- που είναι μία επιπρόσθετη ευεργετική διάταξη για τους οικιστές» υπογράμμισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Ο Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός στην ομλία του είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και όλη την υπηρεσία για την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για τον ελληνικό αθλητισμό είναι μία ιστορική ημέρα διότι, μετά από 15 χρόνια, ένας εμβληματικός τόπος, που φτιάχτηκε με έξοδα και δαπάνες του ελληνικού λαού, παραχωρείται στο υπουργείο Αθλητισμού. Ένας χώρος, ο οποίος ήταν για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, μπαίνει πλέον σε έναν σχεδιασμό ούτως ώστε να αναβαθμιστεί και να γίνει πόλος έλξης για τον ελληνικό αθλητισμό, για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες και βέβαια για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα  αποτελέσουν τον λεγόμενο «Βόρειο Πόλο» των Εθνικών Αθλητικών Υποδομών της Αττικής. Είναι μία σημαντική ημέρα για εμάς. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, λοιπόν, από σήμερα μπορεί να προγραμματίσει με συγκεκριμένα έργα τα οποία θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου για τον ελληνικό αθλητισμό.»
Δήλωσε, παρόντος του Γ.Γ. του ΣΕΓΑΣ  Βασίλη Σεβαστή, ότι θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, εξέδρες για 3 χιλιάδες θεατές στο υφιστάμενο γήπεδο, θα αντικατασταθούν οι χλοοτάπητες, θα δημιουργηθούν ξενώνες αθλητών, θα επισκευαστεί και θα λειτουργήσει το Ολυμπιακό κολυμβητήριο σε συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος κ.α.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει στην Αττική αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν έγιναν τόσα χρόνια», τόνισε από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται για 99 χρόνια η έκταση περίπου 90 στρεμμάτων με τις αθλητικές και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις, που έχουν ανεγερθεί στο Ολυμπιακό χωριό και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του οικισμού για την ικανοποίηση των προπονητικών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και εν συνεχεία της εξυπηρέτησης των πολιτών και οικιστών στον τομέα της άθλησης. Η παραχώρηση αποσκοπεί  στη δημιουργία του νέου Εθνικού Προπονητικού Κέντρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού και την Γ.Γ.Α.
Οι παραχωρούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν συγκρότημα κλειστών γυμναστηρίων με τους βοηθητικούς τους χώρους, κολυμβητική δεξαμενή με τις εγκαταστάσεις της, στάδιο, γήπεδα τένις, αντλιοστάσιο άρδευσης του γηπέδου και χώρους στάθμευσης.
.
Νάσος Βαλαβάνης
_______________________________________________________________________

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.