Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές (EFFIS) του προγράμματος Copernicus

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές (EFFIS) υποστηρίζει τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές στις χώρες της Ε.Ε. και παρέχει στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για τις πυρκαγιές των άγριων δασών στην Ευρώπη.

Από το 1998, το EFFIS υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων από τις χώρες που ονομάζεται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Δασικές Πυρκαγιές, το οποίο είναι καταχωρημένο στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επί του παρόντος, αυτή η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από 40 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το 2015, το EFFIS έγινε ένα από τα συστατικά στοιχεία των υπηρεσιών διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στο πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ.

Το EFFIS επεκτείνεται συνεχώς, υποστηριζόμενο από τις ερευνητικές εργασίες του JRC και από άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENV, DG ECHO, DG GROW) και τις ευρωπαϊκές χώρες. Από το 2015, το EFFIS αποτελεί μέρος του προγράμματος Copernicus της ΕΕ, στο πλαίσιο της υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτης ανάγκης (EMS).

Ορισμένες από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες μέσω του EFFIS παρέχονται παρακάτω:

Current situation
Οι πλέον ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα περίοδο στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Αυτές περιλαμβάνουν καθημερινούς μετεωρολογικούς χάρτες κινδύνου πυρκαγιάς και πρόβλεψη έως και 6 ημερών, ενημερωμένους χάρτες ημερήσιων σημείων εστίασης και περιμέτρων φωτιάς.

Fire News
Μια επιλογή ειδήσεων από τον Τύπο για τις πυρκαγιές των άγριων δασών στην Ευρώπη ενημερώνεται καθημερινά από την ομάδα EFFIS. Τα νέα μπορούν να περιηγηθούν σε συγκεκριμένες χώρες που έχουν επιλεγεί από τον χρήστη από τον χάρτη ειδήσεων.

Επιπρόσθετες εφαρμογές όπως η επέκταση του EFFIS σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ένα Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών Wilfire (GWIS) διατίθενται μέσω του πλαισίου «Εφαρμογές» στην σελίδα Copernicus Emergency Management Service.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.