25 συρμοί τραμ νέας τεχνολογίας Citadis X05 της Γαλλικής Alstom προστίθενται στο στόλο της ΣΤΑΣΥ

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από την Βαρκελώνη, οι δύο πρώτοι συρμοί τραμ από τους 25 συνολικά, αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που κατασκευάζει για λογαριασμό της Αττικό Μετρό η Γαλλική Alstom. Η εταιρεία θα παράσχει και τις υπηρεσίες του επιτόπιου ελέγχου και δοκιμών, εκπαίδευσης, εγγύησης καθώς και τα ανταλλακτικά τους.

Το πρόγραμμα αγοράς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Τα νέα τραμ θα έχουν χρώμα πορτοκαλί και με την ολοκλήρωση του ελέγχου τους, οι 25 νέοι συρμοί θα παραδοθούν σταδιακά στη ΣΤΑΣΥ για να τα εντάξει στο στόλο της.

Στην ελληνική εταιρεία AMCO ανατέθηκε η προμήθεια εξοπλισμού τηλεματικής και η ανάπτυξη λογισμικού οχήματος για τους 25 συρμούς «Citadis X05», ως υπεργολάβος της εταιρείας Alstom. Η AMCO θα εφοδιάσει την Alstom με εξοπλισμό τηλεματικής (εξοπλισμός επικοινωνίας, οθόνες οδηγού, υπολογιστές οχήματος) και θα δώσει σάρκα και οστά στην εφαρμογή λογισμικού, η οποία θα διασφαλίζει την επικοινωνία του εξοπλισμού τηλεματικής με το σύστημα «Train Control Management» των νέων συρμών. Επίσης, η εταιρεία θα ασχοληθεί και με τα μέσα πληροφόρησης των επιβατών μέσα στα οχήματα (σύστημα καταμέτρησης, οθόνες ενημέρωσης, ηχητική αναγγελία). Ακόμη, η νέα εφαρμογή λογισμικού θα εξασφαλίζει την προσαρμογή των νέων οχημάτων με το υπάρχον σύστημα διαχείρισης στόλου και ενημέρωσης επιβατών.

Τα τραμ Citadis X05 που προορίζονται για το δίκτυο της Αθήνας προσφέρουν αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία, με γυάλινες επιφάνειες αυξημένες κατά 20%, LED για απαλό, ομοιόμορφο φωτισμό, ευρύχωρες ατομικές θέσεις και πληροφορίες για τις διαδρομές σε μεγάλες οθόνες, μέσω συστήματος τηλεματικής.

Κάθε όχημα τραμ θα αποτελείται από πέντε βαγόνια, θα έχει μήκος 33 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 294 επιβάτες. Οι διπλές θύρες από κάθε πλευρά βαγονιού και σε όλο το μήκος του οχήματος τραμ θα εξασφαλίζουν βελτιωμένη προσβασιμότητα. Περισσότερα από 2.500 τραμ από τη σειρά Citadis έχουν πωληθεί σε πάνω από 50 πόλεις παγκοσμίως. Τα 2.000 τραμ που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία έχουν διανύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα και έχουν μεταφέρει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια επιβάτες, έπειτα από το έτος 2000, όταν τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τραμ αυτής της σειράς. Μέχρι σήμερα, οχήματα τραμ Citadis X05 έχουν διατεθεί από την Alstom και λειτουργούν στο Σίδνεϊ, στο Παρίσι, στη Νίκαια, στην Αβινιόν, στην Καέν και στο Καοσιούνγκ κ.α.

Ως η πλέον πρόσφατη προσθήκη στη σειρά Citadis, το X05 συγκεντρώνει μια ποικιλία νέων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων οι κινητήρες μόνιμου μαγνήτη, καθώς και η βελτιωμένη διαχείριση HVAC και βοηθητικών λειτουργιών. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κάθε οχήματος τραμ κατά 25%. Η απλουστευμένη ενσωμάτωση υποσυστημάτων και η ευκολία της συντήρησης μειώνουν το συνολικό κόστος του κύκλου ζωής κάθε οχήματος, που είναι, επιπλέον, ανακυκλώσιμο κατά 97%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.