Τεράστια η ζήτηση για Ηλεκτροκίνητα – Οι Δήμοι υποχρεούνται σε χωροθέτηση χώρων στάθμευσης και επαναφόρτισης

Tεράστια ζήτηση δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για αγορά -μέσω επιδότησης- των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην πλατφόρμα kinoumeilektrika του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού σε μια μέρα απορροφήθηκε περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 45 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020 ενώ στη γεωγραφική κατανομή η Αττική έχει το 39% και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 12,5%, το Ηράκλειο με 9% και η Πάτρα με 4%.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο (δίνεται ποσοστό 40% επί της αξίας με μέγιστο ποσό τα 800€) είναι πρώτο σε ζήτηση καταλαμβάνοντας το 79,10% και ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα. Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την πρώτη μέρα, έγιναν 742 αιτήσεις, και επιδοτήθηκαν οι 80.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα δημιουργηθούν αυξημένες πιέσεις στου Δήμους καθώς σύμφωνα με το νόμο 4710/2020 με τα άρθρα 16 και 17 οι Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί Δήμοι, οι Δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί Δήμοι, σύμφωνα με το άρθρο 2Α του ν. 3852/2010 εκπονούν υποχρεωτικά Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), με το οποίο προγραμματίζουν τη χωροθέτηση επαρκούς αριθμού κανονικής ή υψηλής ισχύος δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο και θέσεων στάθμευσης Η/Ο εντός των διοικητικών τους ορίων.

Το Σ.Φ.Η.Ο. λαμβάνει υπόψη του ιδίως, τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της περιοχής και την υφιστάμενη ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών και μπορεί να ενταχθεί ως μέτρο παρέμβασης σε εκπονούμενα στρατηγικά σχέδια των οικείων O.T.A., όπως στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ΣΒΑΚ, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ΟΧΕ, τα σχέδια για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – ΒΑΑ, καθώς και σε ευρύτερες μελέτες και προγράμματα αστικών αναπλάσεων.

Το Σ.Φ.Η.Ο. περιέχει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο κατά μήκος των διοικητικών τους ορίων, στους χώρους στάσης και στάθμευσης του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 (Α΄ 57), καθώς και σε ελεγχόμενους από τους Δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά χίλιους (1.000) κατοίκους του Δήμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.