Καταργείται ο φωτεινός σηματοδότης στη συμβολή Καραμανλή-Θρακομακεδόνων

no traffic lightΚατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών γνωμοδότησε θετικά στην κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη και στη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή των Καραμανλή–Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο σηματοδότης αυτός είναι ο μοναδικός επί της Καραμανλή από τη συμβολή της με την Δεκελείας, σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από αυτήν, και γνωρίζουμε επίσης ότι είναι ο μοναδικός ανασταλτικός παράγων (καθώς είναι εμφανής από απόσταση) όλων όσων κινούνται με μέσο όρο 80 χιλ. / ώρα σε ώρες μη αιχμής. (Το όριο ταχύτητας των δυο λεωφόρων -ως αστικό δίκτυο- δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 50 χλμ. / ώρα αλλά όλοι ξέρουμε καλά ότι το όριο δεν τηρείται από πολλούς οδηγούς).

Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται και στα δυο ρεύματα (άνοδο-κάθοδο) μετά τον σηματοδότη αυτόν, προς την Πάρνηθος, είναι ακόμα υψηλότερες ειδικά στην κάθοδο και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα με τους επισκέπτες που έχουν φάει και πιει στα καταστήματα της περιοχής.

Στη συμβολή Καραμανλή–Θρακομακεδόνων υπάρχουν δυο μεγάλα σουπερμάρκετ και σε μικρή απόσταση καταστήματα, καφέ, γήπεδα 5×5 κ.ά. των οποίων οι πελάτες, επισκέπτες και μαθητές κάνουν χρήση του υπάρχοντος αυτόματου φωτεινού σηματοδότη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πεζοδιαβάσεις της Καραμανλή και της Θρακομακεδόνων -σύμφωνα με την τεχνική μελέτη- δεν προβλέπονται σηματοδότες για χρήση από τους πεζούς (σηματοδότες με μπουτόν).
Έτσι, ο κάθε πεζός θα παίρνει το ρίσκο του για να διασχίσει κάθετα αυτές τις λεωφόρους.
Σημειωτέον ότι την τεχνική μελέτη που κατατέθηκε δεν την συνοδεύει μελέτη οδοφωτισμού.

Ίσως η κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη και η δημιουργία κυκλικού κόμβου σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο -που έχουν σημειωθεί επανειλημμένα ατυχήματα- να λειτουργούσε σωστά σε μια ευνομούμενη χώρα στην οποία οι οδηγοί σέβονται τον Κ.Ο.Κ. άρα και την προτεραιότητα στην είσοδο και έξοδο ενός κόμβου.
Με ζωντανό παράδειγμα τον  «πόλεμο προτεραιότητας» που συμβαίνει καθημερινά στους κάθετους δρόμους της Καραμανλή (Ιβίσκου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πλήθωνος Γεμιστού, Αγίας Τριάδος, Χρ. Νέζερ) από φορτηγά και Ι.Χ. με ανεγκέφαλους οδηγούς, είναι σίγουροι αυτοί που αποφάσισαν την κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη ότι ο κυκλικός κόμβος θα είναι πιο λειτουργικός και αναίμακτος;

Νάσος Βαλαβάνης

Δείτε εδώ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη και στη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή των Καραμανλή –Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.