Μάχη σώμα με σώμα γίνεται στο γραφείο του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα μεταξύ των δημάρχων, αφού 45 δήμοι έχουν ενταγμένα έργα έως και 230% πάνω από το πλαφόν του νόμου, ενώ 54 βρίσκονται κάτω από το 40%.
Και υπόλοιποι βέβαια 230 περίπου, δεν έλαβαν τελικά το πλαφόν που ορίστηκε από τον νόμο και περιμένουν νέες εντάξεις για να συμπληρώσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τιμωρούνται όσοι δήμοι επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, είχαν ωριμάσει μελέτες και σάρωσαν το Φιλόδημος.
Αποτέλεσμα είναι το πρακτικό 15 της Επιτροπής Αξιολόγησης να έχει μείνει στα συρτάρια εδώ και αρκετές εβδομάδες χωρίς την υπογραφή Υπουργού αφού όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι το τελευταίο πρακτικό και πιέζουν αφόρητα να εντάξουν σ΄αυτό έργα.
Το τελευταίο πρακτικό 14 βγήκε 16/3/22 την στιγμή που οι δήμαρχοι καίγονται για εντάξεις.
Αιτία είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στο «Αντώνης Τρίτσης» και το Υπουργείο ψάχνει να βρει δημοσιονομικό χώρο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται πολύ μακρυά από το να αποτελεί ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα 3,125 δις ευρώ πέραν του Φιλόδημος και τους Ταμείου Ανάκαμψης.
Το «Αντώνης Τρίτσης» αποδείχθηκε ένα πρόγραμμα που προκάλεσε τεράστιες καθυστερήσεις για 2,5 χρόνια στους δήμους, αύξησε σε τεράστιο βαθμό την γραφειοκρατία και τελικά διέθεσε τα ίδια σχεδόν χρήματα με τα υπόλοιπα του Φιλόδημος.
Είναι προφανές ότι οι δήμαρχοι που δεν θα επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές, θα θυμόνται για πάντα τον κ. Θεοδωρικάκο. Μην ξεχνάμε ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου που από τους ειδικούς αναλυτές καταγράφεται κυρίως λόγω της έλλειψης έργων καταγράφηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion Poll.
Χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν ανέλαβε ο κ. Πέτσας. Ο Αν Υπουργός κυριεύθηκε όπως φαίνεται από μια υπερβάλλουσα αγωνία να καλύψει κενά και ανάγκες των δήμων. Σαρώνοντας την Ελλάδα διαπίστωσε τεράστια έλλειψη βασικών υποδομών και ενέδωσε στις απαιτήσεις των δημάρχων εξαγγέλλοντας από το πουθενά χρηματοδοτήσεις. Στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο κανόνας του πλαφόν και της ισοκατανομής είχε παραβιαστεί εντελώς, ενώ είναι πολύ αμφίβολη ωριμότητα των έργων που εντάχθηκαν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δήμου που του εγκρίθηκε κολυμβητήριο σε χώρο που δεν του ανήκει και δεν μπορεί να βγάλει οικοδομική άδεια.
Αυτή όμως η διαδικασία δεσμεύει ποσά που από την μία θα μείνουν αδιάθετα, από την άλλη είναι απαραίτητα για άλλους δήμους με ώριμα έργα.
Εντωμεταξύ καθυστέρησε υπερβολικά και η διαδικασία του υποστηρικτικού μηχανισμού της ΕΕΤΑΑ με τις εκλογικές αλχημείες που έγιναν με αποτέλεσμα οι δήμοι που δεν είχαν επάρκεια προσωπικού να μην μπορέσουν να ωριμάσουν έργα.
Στην μέση της μάχης βρίσκεται όπως φαίνεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ο οποίος πασχίζει στην Επιτροπή Αξιολόγησης, κανένας δήμος να μην μείνει πίσω και να δοθεί προτεραιότητα στους δήμους που βρίσκονται κάτω του 40%.
Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ, όμως κάπως πρέπει να πειστούν και οι δήμαρχοι που υπολείπονται του πλαφόν.
Εδώ τα πράγματα είναι περίεργα, αφού η πρώτη απλή σκέψη είναι να πάρεις την λίστα με τους δήμους που βρίσκονται κάτω του 40% και να τους εντάξεις. Όπως φαίνεται όμως η κυριαρχία πολυμορφικών στόχων, εκτός του πλαισίου που προτείνει η ΚΕΔΕ δεν αφήνουν να υλοποιηθεί μια τέτοια απλή και λογική πρακτική.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βρει δημοσιονομικό χώρο και να δώσει λύση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως το Τ.Α. απαιτεί εκ νέου και πιο σύνθετες διαδικασίες και αυτό θα σημάνει ακόμη περισσότερη αδυναμία των δήμων να ενταχθούν όπως έγινε κα με την μετάβαση από το Φιλόδημος στο Τρίτσης συν μια τεράστια αργοπορία ένα χρόνο και 4 μήνες πριν τις εκλογές. Αν δεν υιοθετηθεί ένα μοντέλο απλοποίησης διαδικασιών, όπως παλιότερα γινόταν με το ΠΔΕ και τα Περιφερειακά, τότε η μετάβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το οριστικό τέλος της τεράστιας ελπίδας χρηματοδότησης των δήμων που ξεκίνησε με το Φιλόδημος, αφού προφανώς μετά από δύο χρόνια θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μεταφοράς ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην χαθούν και αυτά τα χρήματα.
Πηγή myota.gr