Ολυμπιακό Χωριό: επανελέγχονται τα κοστολόγια των εργολαβιών από ειδική επιτροπή και η χρεούμενη αξία ανά τετραγωνικό

Τα σύννεφα σκανδάλου πάνω από το Ολυμπιακό Χωριό αποκαλύπτει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος έπειτα από ενδελεχή έρευνα κατέχει πλήθος στοιχείων που αναμένει να τεκμηριωθούν για να παρουσιαστούν.

«Η τιμή μονάδος που είχε προσδιοριστεί επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ήταν κατά 400€/τ.μ. πιο ακριβή από την αντικειμενική αξία της περιοχής» ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, που όπως φαίνεται δέχεται πόλεμο γιατί ξέθαψε μια αμαρτωλή ιστορία που αφορά το Ολυμπιακό Χωριό.

Πράγματι, με απόφαση του τότε υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλου, η χρεούμενη αξία των παραχωρημένων κατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό είχε καθοριστεί στα 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όταν τελικά η χρεούμενη αξία δεν θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ/τ.μ.

Μάλλον λοιπόν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για πολιτικούς και εργολάβους και με την αίρεση ότι ισχύουν οι σχετικές καταγγελίες έχουμε μπροστά μας ανοικτό τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη ενώ επανεξετάζεται η καταγγελία για κακοτεχνίες της Μ.Κ.Ο «Ολυμπιακό Χωριό- Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη» με πολυσέλιδο υπόμνημα και πληθώρα στοιχείων που υπεβλήθη στις 28.02.2011 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η χρεούμενη αξία των εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ είχε καθοριστεί στο ύψος των 1.000 και 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ετσι, επανελέγχονται τα κοστολόγια των εργολαβιών από ειδική επιτροπή για την ορθότητά τους, καθόσον οι προκύπτουσες τιμές αυτού του ύψους για παροχή κοινωνικής κατοικίας δεν διαφέρουν από αυτές της ελεύθερης αγοράς, ενώ η ποιότητα κατασκευής τους υπολείπεται αυτών της ελεύθερης αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, «η υπόθεση αποτέλεσε ένα καλό παιχνιδάκι (πολιτικό και οικονομικό) από το 2004 μέχρι σήμερα για τα κόμματα της διαπλοκής, στην πλάτη ανθρώπων που μένουν εκεί και δεν έχουν καμιά ιδιοκτησία και καμιά προστασία».

Το θέμα ξεθάβεται μετά από 11 χρόνια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού (αφορά 2.292 κατοικίες στις οποίες κατοικούν περίπου 10.000 άνθρωποι) ξεθάφτηκε έπειτα από 11 χρόνια και βαίνει προς επίλυση με τους εξής όρους:

 • Δεν δημιουργείται δημοσιονομικό κόστος από αυτήν την πρωτοβουλία, αντίθετα, έπειτα από τόσα χρόνια, εισφέρει πόρους στα ταμεία του κράτους, πόρους όμως σταθμισμένους με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
 • Ο καθορισμός της τιμής προκύπτει από το πραγματικό κόστος του έργου με αφαίρεση της επιδότησης που είχε λάβει ο πρώην ΟΕΚ γι’ αυτό.
 • Σταματά η απαξίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των λοιπών χώρων, ενώ τα σωματεία που βρίσκονται εκεί θα αρχίσουν να ασκούν το έργο τους και η περιοχή θα αναβαθμιστεί με πρωτοβουλίες αξιοποίησης από κοινωνικούς φορείς.
 • Οι κοινόχρηστοι χώροι (παιδική χαρά) θα μπορούν να προστατεύονται από τον δήμο στον οποίο θα παραχωρηθούν.
 • Τα μαγαζιά που σήμερα είναι κλειστά και δεν αποφέρουν τίποτα στην τοπική κοινωνία θα αποκτήσουν ζωή.

Τέλος, για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ λύνεται ένα πρόβλημα και διευκολύνονται οι δανειολήπτες, ενώ εισφέρονται πόροι προς το κράτος.

4 thoughts on “Ολυμπιακό Χωριό: επανελέγχονται τα κοστολόγια των εργολαβιών από ειδική επιτροπή και η χρεούμενη αξία ανά τετραγωνικό

 1. Παύλος Γεωργίου

  Το θέμα αυτό έχει πάρει ήδη θετική τροπή. Οι προσπάθειες 9 ετών των κατοίκων αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Απομένουν οι σχετικές ανακοινώσεις, βέβαια, και ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές την τελευταία στιγμή…

  Μου αρέσει!

  1. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

   Δεν υπάρχουν ανατροπές Παύλο μου, όλα πάνε καλά και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό για όλους τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού.
   Το τίμημα έχει πλέον ορισθεί και σήμερα που μιλάμε συντάσσεται η Υπουργική απόφαση.
   Θέλω να ξέρουν όλοι οι κάτοικοι και κυρίως εσύ και μερικοί άλλοι (δυστυχώς ελάχιστοι),που έχετε βοηθήσει, ότι μεγάλο μέρος του επιτεύγματος οφείλεται στον ΠΕΤΡΟ ΑΝΤΩΝΑΚΟ που σε πείσμα των συμφερόντων πινακοποιεί και εφαρμόζει το νόμο που σας ευνοεί.
   Επίσης να ξέρετε ότι δεν έχει πλέον νόημα καμία προσφυγή στη δικαιοσύνη γιατί φροντίσαμε είδη και έχουν περικοπεί περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ από κακοτεχνίες που έχουν καταγραφεί από τις επιτροπές παραλαβής και έχουν εγκριθεί με αποφάσεις από τους εκκαθαριστές.
   Πρέπει επίσης να ξέρετε όλοι σας, ότι 2-3 υπάλληλοι που έχουμε απομείνει από την πάλε ποτέ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 Α.Ε.», οι οποίοι μείναμε στην εκκαθάριση και σήμερα αποτελούμε την «ειδική επιτροπή» που λειτουργεί στο Υπουργείο, βρήκαμε για πρώτη φορά πολιτική βούληση από τον Γενικό Γραμματέα ΑΝΔΡΕΑ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ, και τον συνεργάτη του ΜΑΡΙΟ ΜΟΥΖΑΛΑ, οι οποίοι κατάλαβαν την αδικία στην οποία οδηγούσαν οι προηγούμενες πολιτικές καταστάσεις τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού , και αφού πήραν πάνω τους το θέμα με αποφασιστικότητα και με την στήριξη του Υπουργού ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ το φέρνουν σε πέρας.
   Αυτό που πρέπει να ξέρετε όλοι σας είναι ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη όλη αυτή η διαδικασία, δόθηκαν μεγάλες μάχες…!!!
   Το Ολυμπιακό Χωριό φίλε Παύλο δεν είναι μόνο δική σας πόλη, αλλά και δική μας, αφού πήραμε χωράφια με βοσκοτόπους και κάναμε αυτό που σήμερα εσείς και οι απόγονοί σας θα απολαμβάνετε, και να ξέρετε ότι είναι κομμάτι της ψυχής μας και το πονάμε ίσως περισσότερο από αυτούς που μας έβριζαν πρόσφατα..
   Τέλος να ξέρετε επίσης ότι με την παρουσία μας και την θέληση του Γενικού Γραμματέα, θα τελειώσουν και τα έργα ανάπλασης και λειτουργίας του Ολυμπιακού Χωριού, με σκοπό να σταματήσει να εμφανίζεται ως μια «βουβή πόλη»..!!!

   Αθήνα 15-12-2015
   Με αγάπη σε όλους του κάτοικους
   Περικλής Αθανασόπουλος

   Αρέσει σε 2 άτομα

   1. OVN Post author

    Περικλή καλημέρα.

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Είναι καλό οι κάτοικοι να γνωρίζουν τους ανθρώπους που βοήθησαν -και ακόμα βοηθούν- το Ολυμπιακό Χωριό στα προβλήματα του.

    Νάσος Βαλαβάνης
    Διαχειριστής

    Αρέσει σε 1 άτομο

   2. oxspp

    Περικλή χαίρομαι για τη διαβεβαίωση που μας δίνεις.
    Για να είμαστε δίκαιοι, λοιπόν, και κυρίως να μην είμαστε αχάριστοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συμβολή όλων σας (των εναπομεινάντων της ΟΧΑΕ) και κυρίως του Πέτρου Αντωνάκου. Σε τιμά ιδιαιτέρως Περικλή, το ότι το υπογραμμίζεις εσύ, αφού ο Πέτρος είναι ιδιαίτερα σεμνός και ταπεινός για να πει το παραμικρό. Το αναγνωρίζουμε όμως και εμείς και ήδη του το έχουμε εκφράσει.
    Οφείλω, επίσης, να αναγνωρίσω την καταλυτική συμβολή του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου, του Ανδρέα Νεφελούδη, και του συνεργάτη του Μάριου Μουζάλα με τους οποίους συνεργαστήκαμε όχι μόνο για το συγκεκριμένο, αλλά και για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εσύ γνωρίζεις πολύ καλά Περικλή, στα 9 χρόνια που γνωριζόμαστε, πως κομματικά υπήρξα και παραμένω ανένταχτος. Αυτό μου δίνει την ευχέρεια να αποδίδω χωρίς φόβο και πάθος «τα του καίσαρος τω καίσαρι». Κακή συνεργασία δεν είχαμε -τουλάχιστον εγώ προσωπικά- μέχρι τώρα με κανέναν, αλλά άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση βρήκαμε ΤΩΡΑ. Το αναφέρω απλώς ως γεγονός.
    Και τέλος, ό,τι θετικό καταγράφεται και καταγραφεί και στο μέλλον, δε μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης συλλογικής προσπάθειας -με τη βοήθεια, κάποιες φορές, και της απαραίτητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας…
    Θερμές ευχαριστίες, ασφαλώς, και για την προσωπική σου συμβολή και ευχές για Καλά Χριστούγεννα.
    Παύλος Γεωργίου

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.