Ο Δήμος, οι κεραίες κινητής και τα σχολεία

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ένα από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να απασχολήσει την Δημοτική Αρχή είναι η τοποθέτηση κεραιών, κυρίως πάνω σε δώματα και ταράτσες πολυκατοικιών αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε  σχολεία, νοσοκομεία, πάρκα, παιδικές χαρές και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού που δημιουργεί την ανάγκη ελέγχου τόσο της νομιμότητας εγκατάστασης των κεραιών αυτών όσο και των πιθανών υπερβάσεων στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Ο Δήμος θα πρέπει να προνοήσει για την τοποθέτηση σταθερών σταθμών μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε 24ωρη λειτουργία για την μέτρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των πεδίων  που παράγονται από τις υπάρχουσες υποδομές, όπως κεραίες ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος θα πρέπει να προμηθευτεί και με κινητή μονάδα μέτρησης για επιτόπιες μετρήσεις με σκοπό την άμεση διαπίστωση υπερβάσεων στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Οι σταθμοί μέτρησης είναι εξειδικευμένα-πιστοποιημένα όργανα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και καταγράφουν πεδία που εκπέμπονται στο σημαντικότερο μέρος του ραδιοφάσματος.

Οι πολίτες εύκολα μπορούν να ενημερωθούν για τα ακριβή σημεία που έχουν τοποθετηθεί νόμιμες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εάν αυτές είναι αδειοδοτημένες ή όχι παρέχει η νέα ενημερωτική πύλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέσω αυτής της πύλης μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκονται κεραίες σε ένα δήμο, σε μια γεωγραφική περιοχή (μέσω χάρτη) ή και σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση.

Στο Ολυμπιακό Χωριό υπάρχουν 4 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τρεις στους πυλώνες φωτισμού του στίβου και μια εκτός -αλλά σε κοντινή απόσταση- στο πάρκινγκ απέναντι από το ΙΓΜΕ. Το περίεργο είναι ότι σε μικρή απόσταση -ενδεχομένως και μικρότερη των 300 μέτρων που ορίζει ο νόμος- υπάρχουν σχολεία. (Ευκαιρίας δοθείσης ποιος εισπράττει το αντίτιμο των 20.000€ ανά αναμεταδότη ανά χρόνο; Ο Δήμος, ο ΟΑΕΔ ή μήπως η υπό εκκαθάριση -ακόμη- ΟΧΑΕ;)
Το πιο περίεργο(;) ακόμα είναι ότι για τις τρεις από τις τέσσερις κεραίες-αναμεταδότες δεν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ποτέ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Για όσους ενδιαφέρονται να είναι λίγο περισσότερο ενημερωμένοι και θέλουν να γνωρίζουν από ποια κεραία -νόμιμη ή όχι- παίρνει το κινητό τους σήμα, υπάρχει η εφαρμογή Network Cell Info η οποία είναι και πολύ απλή στην εγκατάσταση της και παρέχει πλήθος πληροφοριών για τη θέση του κινητού και την εκάστοτε κεραία αναμετάδοσης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.