Κατά καιρούς κεντρικά Μ.Μ.Ε., τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, επαναφέρουν στο προσκήνιο με τρόπο αρνητικό το Ολυμπιακό Χωριό, δημοσιοποιώντας ρεπορτάζ του τύπου: «Ρημάζει από την εγκατάλειψη το Ολυμπιακό Χωριό», «Καταστρέφονται τα Ολυμπιακά Ακίνητα στους Θρακομακεδόνες», «Λεηλατούνται τα κτίρια» κ.ά. Παρόμοια και χειρότερα λέγονται και γράφονται για το σύνολο του Δήμου Αχαρνών και άλλες «προβληματικές» περιοχές. Τα ρεπορτάζ αυτά αναπαράγονται από διάφορα blogs, τοπικά μέσα, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναμφισβήτητα, όσο δυσάρεστες κι αν είναι αυτές οι ειδήσεις, αντικατοπτρίζουν λίγο-πολύ την όχι ρόδινη πραγματικότητα. Αναντήρητα, επίσης, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα που εργάζονται έχουν την ελευθερία -αλλά και την υποχρέωση- να αποτυπώνουν ρεαλιστικά τα γεγονότα. Τα τοπικά μέσα, τα blogs και κάθε ιδιώτης, έχουν κι αυτοί το αναφαίρετο δικαίωμα να προσεγγίζουν με τη δική τους οπτική, να αναπαράγουν και να σχολιάζουν τα θέματα που τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. φέρνουν στην επικαιρότητα. Άλλωστε και ο υποφαινόμενος κατά καιρούς υπήρξε ιδιαίτερα καταγγελτικός, δημοσιοποιώντας κακώς κείμενα προκειμένου να αντιμετωπιστούν.
Ωστόσο υπάρχουν δύο πράγματα, που με ενοχλούν αφόρητα σε ορισμένα ρεπορτάζ. Το πρώτο είναι οι ανακρίβειες, που πιθανόν οφείλονται σε προχειρότητα και πίεση χρόνου, οι υπερβολές, η γενίκευση (κοινώς τσουβάλιασμα) και η κακή επιλογή του χρόνου που παρουσιάζονται. Από τις συνηθισμένες ανακρίβειες -έχει ήδη εμπεδοθεί στα Μ.Μ.Ε. σαν σωστή- είναι να συμπεριλαμβάνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ολυμπιακά Ακίνητα και μάλιστα των …Θρακομακεδόνων! Ως γνωστόν, τα Ολυμπιακά Ακίνητα προσπαθεί να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ και ήδη ορισμένα εξ αυτών έχουν καταλήξει σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα, είτε Ιδιωτικού είτε Δημοσίου Δικαίου. Ως μη γνωστόν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό από την κατασκευή τους διέπονται από ξεχωριστό καθεστώς και δεν σχετίζονται με τα παραπάνω.
Κάποιοι πιο «ενημερωμένοι», με ρεπορτάζ μάλλον από το γραφείο τους, τις θεωρούν «εξίσου παρατημένες, που η χρήση τους από κάποιους τολμηρούς κατοίκους καθίσταται επικίνδυνη»!! Η αλήθεια είναι, πως ο στίβος και κυρίως το κολυμβητήριο δεν αξιοποιήθηκαν, το δεύτερο μάλιστα βανδαλίστηκε αρκετές φορές. Το εγκαταλειμένο και πλέον κατεστραμένο συγκρότημα κτιρίων, (κόστισε περίπου 65 εκ.), που προοριζόταν για τη μεταστέγαση του Υπουργείου Εργασίας, μαζί με το κολυμβητήριο αποτελούν τα πλέον προσφιλή θέματα για ρεπορτάζ στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι και πιο οικονομικά γιατί μπορεί να προβληθούν και με έτοιμα πλάνα αρχείου.
Το δεύτερο που με ενοχλεί, είναι η επικέντρωση του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος στην κακή είδηση, την προβολή της ζημιάς και γενικά της καταστροφής. Όταν τους το επισημαίνεις απαντούν: «τί να κάνουμε; αυτό θέλει ο κόσμος, αυτό πουλάει, αυτό αποτελεὶ είδηση στις μέρες μας». Δεν είναι όμως έτσι! Δε μπορεί να είναι έτσι! Δεν υπάρχει μόνο το διαβόητο Μενίδι των καθημερινών ειδήσεων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε άμεσα. Υπάρχει και ο ιστορικός δήμος Αχαρνών με τα κλασικά μνημεία, το πολιτισμικό παρελθόν, την ιστορία των νεότερων χρόνων, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Πάρνηθας!
Το αξιοπρόβλητο στο Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι το εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο. Το ενδιαφέρον είναι ότι εθελοντικά «κάποιοι τολμηροί κάτοικοι» ίδρυσαν αθλητικούς συλλόγους, αναγνωρισμένους από τις εθνικές ομοσπονδίες των αθλημάτων που λειτουργούν, συντηρώντας και αξιοποιώντας πλήρως και με ασφάλεια δύο κλειστά γυμναστήρια, τα γήπεδα τένις και εν μέρει τον στίβο και τα κουλουάρ του σταδίου. Αν δεν υπήρχε συντήρηση και ασφάλεια στις εγκαταστάσεις, καμία αθλητική ομοσπονδία, καμία Π.Υ. και κανένας υπεύθυνος φορέας δεν θα επέτρεπε την αδιάκοπη από το 2007 λειτουργία τους. Δεν θα αθλούνταν 900 παιδιά κάθε χρόνο και αρκετές χιλιάδες έως σήμερα. Δεν θα διοργανώνονταν στις εγκαταστάσεις αυτές τελικές φάσεις πρωταθλημάτων και Κύπελλα Ελλάδος σε διάφορα αγωνίσματα, αποσπώντας προφορικά και γραπτά εύσημα.
Το ενδιαφέρον στο Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι πια οι βανδαλισμένες πλατείες και τα συντριβάνια. Ενδιαφέρον είναι ότι η νεολαία του Ολυμπιακού Χωριού τα συντηρεί, τα καθαρίζει και τα ευπρεπίζει. Έχει αναλάβει εθελοντικά ό,τι οι μεγάλοι κάνουν μπαλάκι αποποιούμενοι τις δικές τους ευθύνες. Ενδιαφέρον είναι ότι φέτος η ενορία λειτούργησε για 3η συνεχή χρονιά Summer Camp για παιδιά, βασισμένο σε επαγγελματικά πρότυπα. Ενδιαφέρον είναι ότι εν μέσω κρίσεως η ενορία επιμένει να χτίσει ναό και η ανέγερσή του είναι σε εξέλιξη. Χωρίς στόχο, σχέδιο και επιμονή καμία βοήθεια δεν έρχεται αυτόκλητα. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Αξιοσημείωτο για το Ολυμπιακό Χωριό είναι ότι στα σχολεία του επιδιώκουν να εγγράφονται μαθητές από γειτονικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και Γονέων & Κηδεμόνων κάτι κάνουν καλά! Το σημαντικότερο σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό είναι ότι απ’ τη μηδενική κοινωνική συνοχή του ξεκινήματος (2006), οι κάτοικοι δημιούργησαν πλήθος συλλόγων που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς τους. Ο εθελοντισμός όχι μόνο ανθεί στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά κάνει και εξαγωγές!
Ασφαλώς δε γίναμε παράδεισος ξαφνικά, ούτε μακιγιάρουμε τα προβλήματα. Μόλις ένα βήμα προόδου κάναμε. Αυτά δεν αξίζουν μια στοιχειώδη προβολή, έστω για την ενθάρρυνση; Μόνο πλάνα αρχείου, αναπαλαιωμένες ειδήσεις, γκρίνια και μιζέρια;
Παύλος Γεωργίου