Τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G.
Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα διαθέτει έξτρα χωρητικότητα, κάτι που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο, πράγμα απαραίτητο στις έξυπνες κατοικίες ή όπου γίνεται μεγάλη χρήση έξυπνων συσκευών. Χιλιάδες νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στο 2020-21. Η διαφορά είναι ότι σε σχέση με τις υπάρχουσες κεραίες (2G, 3G, 4G) οι κεραίες αυτές θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων, αλλά θα εκπέμπουν σε υψηλότερες συχνότητες με συνέπεια να απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό κεραιών ή/και ισχύ εκπομπής για να είναι λειτουργικές.
Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις 14/11/2018 ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης σχετικά με τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στις ζώνες 3400-3800 ΜΗz και 24,25-27,5 GHz. Η κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας των δικτύων 5ης γενιάς σε 3 δήμους, στον Δήμο Ζωγράφου (COSMOTE), στο Δήμο Τρικάλων (Vodafone) και στον Δήμο Καλαμάτας (Wind). Και ενώ στους δύο πρώτους δήμους έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των δικτύων 5G, η Καλαμάτα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε την διακόψει με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεγάλη διαμάχη μετά το πλήγμα που δέχτηκε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind που αναφέρει “..Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G)..” και να ξεσπάσει ένα πόλεμος ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, με σκοπό τον καθησυχασμό των πολιτών και την απαξίωση/αποσιώπηση όσων αναφέρονται σε πιθανούς κινδύνους στην υγεία.
Οι νέες κεραίες 5G πρέπει να τοποθετούνται παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο που μπορεί εύκολα ή με μικρές τροποποιήσεις να γίνει εγκατάσταση: σε προσόψεις κτιρίων, σε φώτα και φανάρια στους δρόμους, σε στάσεις λεωφορείων, σε στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.
Τα νέα δίκτυα θα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (μέχρι 30 GHz), τα οποία επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα και εκατομμύρια νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες, αλλά και μέσα στα κτίρια θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G.
Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν όλες μαζί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται («phased arrays” – η τεχνολογία ονομάζεται πολλαπλή είσοδος – πολλαπλή έξοδος η MIMO), ενώ θα ακτινοβολεί με πολύ υψηλότερη ισχύ σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης (στις ΗΠΑ δέκα έως 100 φορές πιο ισχυρά από αυτά που επιτρέπονται σήμερα σε σταθμούς βάσης 2G, 3G, 4G).
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 5G είναι ασφαλές, αλλά υπάρχουν και πολλοί επίσης που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι:
- Η επιστημονική ομάδα BioInitiative Working Group, από κορυφαία πανεπιστήμια, που περιλαμβάνει 3 πρώην προέδρους της Bioelectromagnetics Society (BEMS), έναν ανώτερο σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Πρακτορείου, τον πρόεδρο της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και άλλους έγκριτους επιστήμονες που προτείνει χαμηλότερα όρια έκθεσης που θα υπερβαίνονται σε κάθε περίπτωση με την γειτονική εγκατάσταση κεραιών 5G.
- Η ομάδα 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες, που κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
- Του ερευνητή Δημόσιας Υγείας του Berkeley, Joel M. Moskowitz που σε άρθρο του στο Scientific American υποστηρίζει ότι “Δεν έχουμε λόγο να θεωρούμε το 5G ασφαλές”.
- Τους οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, δίνοντας έμφαση στην αποφυγή τους από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι έγκυοι όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια, το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρακτορείο, η Ένωση Καθηγητών της Μεγάλης Βρετανίας, το γαλλικό πρακτορείο Ασφάλειας Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και Υγείας στο χώρο Εργασίας (ANSES) και το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η Διεθνής Ομοσπονδία Πυροσβεστών, η Ένωση Τεχνολόγων Βιοηλεκτρομαγνητισμού, η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED).
- Δεν μπορούν να αγνοηθούν τα δεκάδες διαχρονικά επιστημονικά ψηφίσματα που τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας:
Vienna Resolution 1998, Salzburg Resolution 2000, Declaration of Alcalá 2002, Catania Resolution 2002, Freiburger Appeal 2002, Bamberger Appeal 2004, Maintaler Appeal 2004, Coburger Appeal 2005, Oberammergauer Appeal 2005, Haibacher Appeal 2005, Pfarrkirchener Appeal 2005, Freienbacher Appeal 2005, Lichtenfelser Appeal 2005, Hofer Appeal 2005, Stockacher Appeal 2005, Helsinki Appeal 2005, Benevento Resolution 2006, Allgäuer Appeal 2006, WiMax Appeal 2006, Brussels Appeal 2007, London Resolution 2007, Venice Resolution 2008, Porto Alegre Resolution 2009.
Δεν μπορούν επίσης να αγνοηθούν τα επιστημονικά άρθρα των:
• Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουροου Καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Brief Opinion on 5G and Health
• Δρ Devra Davis, Επιδημιολόγου, κατόχου βραβείου Nobel, 5G: The Unreported Global Threat
• Δρ. Mercola, The 5G War – Technology Versus Humanity
• Την ιστοσελίδα Environmental Health Trust ανανεώνει τακτικά τις λίστα με δημοσιεύσεις διαφόρων επιστημόνων σχετικά με τις επιπτώσεις από τα δίκτυα 5G.
Πολλοί κυβερνητικοί οργανισμοί δέχονται ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις χωρίς να έχουν κάνει έρευνες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και ερευνητής των επιπτώσεων της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, στο 5ο Ασιατικό και Ωκεανικό Περιφερειακό Συνέδριο για την Προστασία από την Ακτινοβολία (Μελβούρνη 2018):
«Υπάρχει συνεχής συζήτηση για να καθησυχαστούμε ότι το 5G προκαλεί χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα για να δείξει ποια χαμηλά επίπεδα έκθεσης δεν προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία σε οξείες και χρόνιες εκθέσεις.
Φαίνεται ότι η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών υποθέτει ότι οι εκθέσεις χαμηλού επιπέδου τους δεν θα προκαλέσουν ποτέ επιπτώσεις στην υγεία και επιβάλλει σθεναρά αυτήν την επιστημονικά μη υποστηριζόμενη υπόθεση σε άλλους, ιδίως κυβερνητικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Τα αναφερθέντα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν έχουν καμιά βάση στην επιστημονική έρευνα για τις βιολογικές επιδράσεις, κυρίως επειδή δεν έχει γίνει τέτοια έρευνα.»
Επιπλέον, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την «αρχή της πρόληψης» (άρθρο 174-2) που επιτάσσει την λήψη προληπτικών μέτρων πριν υπάρξει βεβαιότητα για την βλαπτικότητα μιας ουσίας ή προϊόντος, στην περίπτωση των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων η διακήρυξη αυτή έχει μείνει στα χαρτιά.
Δεδομένων των αλλαγών που θα απαιτηθούν, της απώλειας εσόδων (οι φόροι στην κινητή τηλεφωνία αποτελούν πλέον τεράστια πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις) αλλά και των μεγάλων συμφερόντων που θα θιγούν, οι αρχές περιμένουν μέχρι να υπάρχει αδιαμφισβήτητη επίπτωση για να τοποθετηθούν επίσημα. Για να θεωρηθεί κάποια επίπτωση υγείας «αποδεδειγμένη», είναι απαραίτητο να αναπαράγεται κάθε φορά το ίδιο αποτέλεσμα μιας έρευνας από διαφορετικά πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εργαστήρια. Δεν είναι αρκετό να δείχνουν βλάβες οι 50 έρευνες από τις 100 έρευνες, πρέπει να δείχνουν και οι 100 έρευνες. Επομένως η δυσκολία αναπαραγωγής των ίδιων αποτελεσμάτων από τις έρευνες, σε συνδυασμό με τις οικονομικές πιέσεις καθυστερούν τη λήψη μέτρων.
Σήμερα οι υπερβάσεις των ασφαλών ορίων έκθεσης από τις υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς τα ισχύοντα όρια της νομοθεσίας είναι πολύ υψηλά, αφού αναγνωρίζουν μόνο άμεσες θερμικές επιδράσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τους μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, κοντά σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβαίνονται τα προτεινόμενα όρια ασφαλούς έκθεσης σε ακτινοβολίες, τα οποία προτείνονται τα τελευταία χρόνια από επιστημονικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από την μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερης έντασης πεδία.
Επιπλέον, με τα νέα δίκτυα 5G ακόμη υπάρχει φόβος ότι θα έχουμε συχνές υπερβάσεις ακόμα και των υπερβολικά υψηλών ισχυόντων ορίων ασφαλείας. Σε έκθεση της Ericson, αναφέρεται ότι τα δίκτυα 5G θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης σε χώρες με σημαντικά χαμηλότερα όρια από αυτά που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP = International Commission on Non Ionizing Radiation Protection). Στην Ελλάδα τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι 30-40% πιο χαμηλά.
Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει ότι με την αύξηση του αριθμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας το κινητό σας τηλέφωνο θα έχει καλύτερο σήμα και θα σας επιβαρύνει λιγότερο όταν μιλάτε σε αυτό. Ωστόσο, με περισσότερες εγκατεστημένες κεραίες αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκεστε κοντά σε μια κεραία και να δέχεστε αθροιστικά μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας αφού οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο.
Επιπλέον, κάθε φορά που εγκαθίσταται μία νέου τύπου κεραία δεν σταματάει η εκπομπή των παλαιότερου τύπου κεραιών καθώς υπάρχουν πολλοί συνδρομητές με τηλέφωνα που δεν υποστηρίζουν τα νέα σήματα. Για παράδειγμα όταν θα εγκατασταθούν οι χιλιάδες νέες κεραίες τύπου 5G, δεν θα σταματήσει η ταυτόχρονη εκπομπή των κεραιών τύπου 4G, 3G ακόμα και 2G για να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και τα παλαιότερης τεχνολογία κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αυξάνει κάθε χρόνο τις συνολικές εκπομπές από τους σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Μετά τις αντιδράσεις στην Καλαμάτα για την εγκατάσταση κεραιών 5G, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ανακοίνωση του σημειώνει τα εξής:
“Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…).
Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα.”
Η πραγματικότητα δείχνει ότι το κοινό δεν πρέπει να ακολουθεί τυφλά τις υποδείξεις της κάθε κυβέρνησης, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς, καθώς αντίστοιχες ανακοινώσεις και χρονοτριβή στην λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις έχουν γίνει και παλαιότερα, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, όπως δείχνει και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος με τα μαθήματα από τις καθυστερημένες αντιδράσεις των αρχών[35] σε θέματα όπως ο αμίαντος, το PCB, οι ακτίνες Χ κ.α.
Το 5G σίγουρα θα φέρει νέες ευκολίες που θα βελτιώσουν/διευκολύνουν τη ζωή μας (αν και δεν θεωρούμε όλοι το να είμαστε συνδεδεμένοι ασύρματα με το διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο απαραίτητο για μια καλύτερη ζωή), θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει έσοδα στο κράτος και κυρίως στις εταιρείες (οι οποίες γνωρίζουν ότι κάθε αύξηση στην ταχύτητα του ασύρματου δικτύου, αυξάνει τις πωλήσεις online, ενώ ευελπιστούν ότι οι υψηλές ταχύτητες ασύρματων δεδομένων, που θα ανταγωνίζονται πλέον το Wi-Fi, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη χρήση τους και κατά συνέπεια μεγαλύτερες χρεώσεις).
Με δεδομένο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την εξάπλωση του 5G, δεν προκαλεί εντύπωση ότι η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας δίνει τεράστια ποσά σε πολιτικούς για την προώθηση των νέων δικτύων 5G. Σε άρθρο του The Verge, υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με τις συνεισφορές των 101 εκατ. δολαρίων από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών σε μέλη του Κογκρέσου και των κομματικών ηγετών από το 1989 έως και το 2017, ενώ και σύμφωνα με την Activist Post, εκλεγμένοι υπάλληλοί των ΗΠΑ έλαβαν μεγάλα πόσα από την AT & T, Verizon και Comcast, τις μεγάλες εταιρείες ασύρματης τεχνολογίας και επικοινωνιών. Σύμφωνα με την Ericson, το 2026 τα δυνητικά έσοδα των παικτών της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών από την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα θα ανέλθουν στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια και από αυτό το ποσό, τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα αφορούν έσοδα που δημιουργούνται από τεχνολογίες 5G.
Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και του δικτύου τηλεπικοινωνιακής υποδομής γνωρίζουν ωστόσο ότι η ακτινοβολία από τα προϊόντα τους μπορεί να είναι επικίνδυνη και προειδοποιούν τους μετόχους τους ότι ενδέχεται να υποστούν σημαντικές οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. όπως φαίνεται από τα παρακάτω αποσπάσματα των ετήσιων εκθέσεων τους.
Nokia:
“Έχουμε εμπλακεί σε αρκετές αγωγές που αφορούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα προϊόντα μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως σημαντικών προστίμων ή διακανονισμών. Ακόμα και η αντίληψη του κοινού για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από τις κινητές συσκευές ή τους σταθμούς βάσης θα μπορούσε να έχει σημαντική δυσμενή επίδραση σε εμάς μέσω της μείωσης της ζήτησης κινητών συσκευών που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, παραδείγματος χάριν λόγω μειωμένης ζήτησης για κινητά δίκτυα ή αυξημένης δυσκολίας στην λήψη τοποθεσιών για σταθμούς βάσης.”
AT & T:
“Στο χώρο της ασύρματης επικοινωνίας, αντιμετωπίζουμε τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές δικαστικές υποθέσεις σχετικά με υποτιθέμενες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε πελάτες ή υπαλλήλους που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα ασύρματες συσκευές. Μπορεί να έχουμε σημαντικά έξοδα για την υπεράσπιση τέτοιων μηνύσεων ή κρατικών χρεώσεων και ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε ποσά ή να αλλάξουμε τις δραστηριότητές μας με τρόπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιωδώς τις λειτουργίες μας ή τα οικονομικά αποτελέσματα μας .”
Verizon:
“H ασύρματη επιχείρησή μας αντιμετωπίζει μηνύσεις για σωματικές βλάβες που σχετίζονται με υποτιθέμενες επιπτώσεις στην υγεία από τα ασύρματα τηλεφώνα ή τις ραδιοσυχνότητες. Μπορεί να έχουμε σημαντικά έξοδα για την υπεράσπιση αυτών των αγωγών. Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε σημαντικές αποζημιώσεις ή διακανονισμούς.»
Ομάδα περισσότερων από 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
Οι επιστήμονες προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία, τους Περιβαλλοντικούς και τους Αναδυόμενους Κινδύνους (SCHEER) εντοπίζει προβλήματα που χρειάζονται επίλυση/διερεύνηση με βάση την κλίμακα πιθανών επιπτώσεων στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την σοβαρότητα των επιπτώσεων για συγκεκριμένους οργανισμούς, την χρονική φύση των πιθανών αλλαγών, την έλλειψη ενδελεχούς έρευνας από αξιόπιστο επιστημονικό φορέα κ.α. Η έκθεση της επιτροπής, τον Δεκέμβριο του 2018, κατέταξε τις «Δυνητικές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα από την αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», στα υψηλής επικινδυνότητας ζητήματα όσον αφορά την έκταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης.
Όπως καταγράφεται στην έκθεση:
“Τα δίκτυα 5G θα κυκλοφορήσουν σύντομα για χρήστες κινητών τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών. Ο τρόπος με τον οποίο η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα και οι μελέτες δεν απέδωσαν σαφείς ενδείξεις για τον αντίκτυπο στα θηλαστικά, τα πτηνά ή τα έντομα. Η έλλειψη σαφών στοιχείων για την ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών έκθεσης στην τεχνολογία 5G αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αθέλητων βιολογικών συνεπειών.”
Από το 2011, οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα πιθανά καρκινογόνα. Το 2017 ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ. Miller, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξειδικευμένος στην επιδημιολογία του καρκίνου, ζήτησε την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens)!
Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού:
• Στο Ισραήλ: 300% αύξηση των καρκίνων (900% για τις γυναίκες) σε απόσταση 350 μ.
• Στη Γερμανία: περισσότεροι καρκίνοι και γρηγορότερη εμφάνιση τους (8 χρόνια νωρίτερα) για αυτούς διέμεναν σε απόσταση 400 μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 10 χρόνια
• Στην Ισπανία : αϋπνία, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα σε απόσταση 300 μ.
• Στην Ολλανδία: αύξηση πονοκεφάλων, πόνου και ναυτίας
• Στην Ισπανία: σημαντικότερες επιδράσεις η κατάθλιψη, η κούραση, η αϋπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα
• Στη Βραζιλία: το 80% των θανάτων από καρκίνο στο Belo Horizonte καταγράφηκε σε απόσταση 500 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Οι φυσικοί διαπίστωσαν ότι οι συχνότητες υψηλότερου χιλιοστού που προορίζονται για χρήση 5G απορροφώνται κυρίως από τους αγωγούς του ιδρώτα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άλλους ιστούς οργάνων. Οι ίδιες συχνότητες έχουν την ικανότητα να προκαλούν μια σοβαρή αίσθηση καψίματος στο δέρμα και χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. σε όπλα ελέγχου πλήθους που ονομάζονται Active Denial Systems.
Σε παρόμοια συμπεράσματα έφτασε και η Επιστημονική Συμβουλευτική Ένωση Ραδιοσυχνοτήτων Ωκεανίας (ORSAA) για τους κινδύνους από το 5G: “68% των ερευνών για τις ασύρματες ακτινοβολίες είναι θετικές σε βιολογικές επιδράσεις όπως αυξημένο οξειδωτικό στρες, βλάβες στο DNA και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου…”.
Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ένωση Ραδιοσυχνοτήτων Ωκεανίας (ORSAA) είναι η μόνη επιστημονική οργάνωση ανεξάρτητη (επομένως χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων) που δραστηριοποιείται στην περιοχή Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας και διερευνά τον αντίκτυπο του RF-EMR στην υγεία. Η βάση δεδομένων μας είναι πλέον η μεγαλύτερη, κατηγοριοποιημένη βάση δεδομένων των επιστημόνων μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους σε αυτόν τον τομέα της επιστημονικής μελέτης, η οποία είναι ελεύθερη για όλους.
Πολλοί ειδικοί προτείνουν στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην ενσύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα και να μειώσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Η έκθεση δημόσιας πολιτικής για το Διαδίκτυο και το μέλλον των σταθερών γραμμών και των ασύρματων δικτύων, «Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks«, που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής (NISLAPP), θεωρεί απαραίτητη την διατήρηση και ανάπτυξη ενσύρματων, και όχι ασύρματων τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η έκθεση συντάχθηκε από τον εμπειρογνώμονα τεχνολογίας επικοινωνιών Dr. Timothy Schoechle, διεθνή σύμβουλο στον τομέα της πληροφορικής, πρώην καθηγητή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και ανώτερο ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής των ΗΠΑ.
Ο δρ. Schoechle λέει:
“Βλέπουμε την παρούσα εθνική έμφαση στις ασύρματες τεχνολογίες, επειδή οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (…) που κυριαρχούν στην πρόσβαση μας στο Διαδίκτυο επιβάλλουν τεχνητή έλλειψη, προγραμματισμένη απαξίωση και υψηλές τιμές για να διατηρήσουν τα τεράστια κέρδη τους. Είναι προς το συμφέρον τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι τα προηγμένα καλώδια χαλκού και οι οπτικές ίνες είναι πολύ ανώτερα από τις ασύρματες συνδέσεις, τόσο σε κόστος όσο και σε απόδοση.»
Από μια ευρεία ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, το «Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks» καταδεικνύει ότι τα ασύρματα συστήματα δεν μπορούν να παρέχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για καθολική, αξιόπιστη και προσιτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ούτε να υποστηρίξουν τους συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς δεδομένων που χρειάζονται στο εγγύς μέλλον για κάθε κατοικία και επιχείρηση.
Η ασύρματη βιομηχανία πιέζει για να εγκαταστήσει εκατομμύρια νέες κεραίες και δεκάδες νομοσχέδια στο Κογκρέσο και σε κρατικές νομοθετικές αρχές επιδιώκουν να προκαταλάβουν τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Ένα εθνικό ευρυζωνικό σύστημα οπτικών ινών που αναπτύσσεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον καταναλωτή, σύμφωνα με την έκθεση, είναι μια πιο έξυπνη επιλογή από πολλές απόψεις. Ένα εθνικό δίκτυο τοπικά ελεγχόμενων δικτύων οπτικών ινών θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης στην αγορά, την εξάλειψη των ανισοτήτων πρόσβασης και των ζητημάτων συνδεσιμότητας δευτέρου επιπέδου και τη μείωση ενός φάσματος γνωστών κινδύνων από την ασύρματη επικοινωνία, ασφάλειας, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εξαιρετικές και ελάχιστα εξεταζόμενες ενεργειακές απαιτήσεις ασύρματων και κυψελοειδών δικτύων.
Η έκθεση του «Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks» καταδεικνύει τους λόγους:
• Η τεχνολογία οπτικών ινών, που αποτελείται από καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα κωδικοποιημένα σε φωτεινές ακτίνες, είναι ικανή να παρέχει ταχύτητες δεδομένων που έχουν τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από το καλώδιο, το DSL και το ασύρματο δίκτυο.
• Οι ασύρματες τεχνολογίες είναι αναξιόπιστες, ευάλωτες σε προβλήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής και επιρρεπείς σε προβλήματα καθυστέρησης. Το ασύρματο σύστημα παρέχει φτωχή ποιότητα φωνής, τεχνητή έλλειψη υπηρεσιών, άσκοπα υψηλό κόστος για το κοινό και, κυρίως, κακή οικονομική απόδοση για αυξημένες ταχύτητες.
• Τα χάλκινα καλώδια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επέκταση των δικτύων οπτικών ινών στο σπίτι και η υποδομή χάλκινων καλωδίων που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους δεν πρέπει να αποσυναρμολογηθεί. Η ρητορική για “ξεπερασμένα” καλώδια χαλκού είναι προπαγάνδα που προωθείται από την ασύρματη βιομηχανία. Οι νέες τεχνολογίες, όπως το VDSL, επιτρέπουν στα παλαιότερα τηλεφωνικά καλώδια να μεταφέρουν τα δεδομένα ταχύτερα από τα ασύρματα δίκτυα και σε ορισμένες περιπτώσεις αντίστοιχα με τις οπτικές ίνες. Η αποσυναρμολόγηση των καλωδίων χαλκού στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις δεκαετιών εξυπηρετεί μόνο τις φιλοδοξίες των ασύρματων εταιρειών και θα πρέπει να απαγορευτεί.
• Τα ασύρματα δίκτυα δεν είναι ενεργειακά βιώσιμα. Μια ενσύρματη σύνδεση (χάλκινο καλώδιο, DSL, οπτική ίνα) είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική μέθοδος πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μια «έκρηξη» στην κατανάλωση ενέργειας, που προσεγγίζει το 5-10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού, είναι πλέον απαραίτητη για τη λειτουργία και την κατασκευή της ασύρματης υποδομής
• Η καθολική εξάρτηση από τα ασύρματα συστήματα αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους σε περίπτωση βλάβης του δικτύου. Σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής ρεύματος, οι κινητές συσκευές αφήνουν τους ανθρώπους χωρίς καμία υπηρεσία, σε αντίθεση με τις σταθερές γραμμές με ανεξάρτητες πηγές ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη επικοινωνία ακόμη και όταν το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας.
• Το 5G και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) είναι μηχανισμοί που αποσκοπούν στη δημιουργία κερδοφόρας δημόσιας ζήτησης για περισσότερα εκατομμύρια νέων τσιπ, εφαρμογών και ασύρματων συσκευών. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) θα επιτρέψει στα εμπορικά συμφέροντα να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις πιο οικείες λεπτομέρειες της ζωής μας, λεπτομέρειες που μπορούν να πωληθούν και / ή να καταληφθούν από τα botnets. Το IoT εγείρει επίσης πολλά ζητήματα υγείας και ασφάλειας, όπως για παράδειγμα ένας φούρνος ενεργοποιείται από ένα κινητό τηλέφωνο όταν βρίσκεται κοντά κάτι εύφλεκτο, ή ένας χάκερ βρίσκει έναν τρόπο να ελέγξει τις κλειδαριές των θυρών, τους κλιβάνους ή το εθνικό σύστημα παροχής ρεύματος.
• Οι νέες τεχνολογίες καλωδίωσης για εγκαταστάσεις εσωτερικών χώρων και κτιρίων παρέχουν μια ασφαλή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για Wi-Fi και άλλες πλατφόρμες ασύρματης πρόσβασης. Το ιδανικό μοντέλο για ένα εθνικό σύστημα οπτικών ινών είναι το FTTC (fiber-to-the-curb) ή το FTTH (fiber-to-the-home) με το οποίο μια οπτική ίνα τερματίζει σε ένα κουτί μόντεμ στο πεζοδρόμιο ή στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου θα μετατρέπονται τα ψηφιακά δεδομένα σε Ethernet μέσω καλωδίου χαλκού, δίνοντας τηλεόραση, τηλέφωνο και Internet, εξαλείφοντας την ανάγκη τόσο για ασύρματα συστήματα 5G.
• Ήδη παρατηρείται ανεπάρκεια του φάσματος συχνοτήτων για να εξυπηρετήσουν την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για ασύρματη επικοινωνία και ψυχαγωγία. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα συμβεί με τις απαιτήσεις ασύρματου φάσματος όταν 50 δισ. “έξυπνες” συσκευές IoT θα συνδέονται ασύρματα με το Διαδίκτυο. Εκατομμύρια νέες κεραίες θα απαιτηθούν με τεράστιες ενεργειακές καταναλώσεις.
• Οι ασύρματες τεχνολογίες μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και το κόστος της, όπως ο καπνός, ο μόλυβδος και ο αμίαντος. Επί του παρόντος, υπάρχουν χιλιάδες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες έρευνες σχετικά με τις βιολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις των συχνοτήτων 5G. Η ενσύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα εξαλείψει αυτές τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τα συναφή έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Συνοψίζοντας:
Η 5G θα εκθέτει όλους, σε πολλές εκπομπές ταυτόχρονα και συνεχώς, μέρα και νύχτα χωρίς διαλείμματα. Απαιτούνται νέα όρια ασφαλείας και αυτά να βασίζονται στην συσσώρευση της έκθεσης και όχι μόνο στην ένταση αλλά και στις συχνότητες, το μήκος κύματος, τον παλμό, την φόρμα του κύματος και άλλες ιδιότητες που έχουν ιδιαίτερη βιολογική σημασία.
Για την προστασία του ανθρώπου οι κεραίες θα πρέπει να απέχουν από τον τόπο εργασίας και κατοικίας και σημεία όπου οι πολίτες κυκλοφορούν. Για την προστασία της πανίδας θα πρέπει να απέχουν από βιότοπους και απομακρυσμένες περιοχές.
Για την προστασία κάθε μορφής ζωής οι δορυφόροι θα πρέπει να είναι ελεγχόμενοι σε αριθμό και εκτός μεσαίας και χαμηλής τροχιάς.
Η φασματική δέσμη θα πρέπει να απαγορευθεί και στην γη και στο διάστημα. Η ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων έχει άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις Η ΗΜ ακτινοβολία έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις. Ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα συγκαταλέγονται στις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Οι μεταβολές στον ρυθμό της καρδιάς και οι αλλαγές στις διεργασίες του εγκεφάλου (EEG)χαρακτηρίζονται ως άμεσες επιπτώσεις.
Το σύνδρομο που ονομάζεται ασθένεια των ραδιοκυμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σήμερα ονομάζεται Ηλεκτρική υπερευαισθησία (EHS) σε όλον τον κόσμο και μπορεί να είναι είτε μια άμεση είτε μια μακροχρόνια εξέλιξη.
Ο καθηγητής Dr. Karl. Hecht έχει δημοσιεύσει μια αναλυτική αναδρομή του συνδρόμου αυτού με αναφορά σε 1500 δημοσιευμένα Ρωσικά επιστημονικά άρθρα και σε ιατρικά ιστορικά με περισσότερους από 1000 ασθενείς από την Γερμανία. Τα αντικειμενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: προβλήματα ύπνου, ασταθή αρτηριακή πίεση, καρδιακές αρρυθμίες, προβλήματα πέψης, απώλεια μαλλιών, σφύριγμα στα αυτιά, και δερματικές παθήσεις. Τα υποκειμενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: ζαλάδες, ναυτία, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κούραση, συμπτώματα κρυολογήματος και πόνο στην καρδιά.
Οι Οδηγίες της EUROPAEM EMF 2016 αναφέρουν ότι το σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής ευαισθησίας εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε καθημερινή βάση σε ανερχόμενες τιμές ΗΜ πεδίων και για την αποκατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων, απαιτείται η μείωση και ο περιορισμός της έκθεσής τους.
Η Ηλεκτρική υπερευαισθησία δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις ασθένειες αλλά ως ένας τραυματισμός από το τοξικό περιβάλλον που επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, και υπολογίζεται σήμερα σε 100 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη, και που σύντομα θα επηρεάσει όλους αν υιοθετηθεί η 5G σε παγκόσμια κλίμακα.
Η διεθνής Επιστημονική διακήρυξη για την Ηλεκτρική Υπερευαισθησία (EHS) και την πολλαπλή χημική ευαισθησία (MCS) στις Βρυξέλλες το 2015, αναφέρει ότι “η απραξία είναι ένα κοινωνικό κόστος και όχι πλέον μία επιλογή, σύσσωμοι αποδεχόμαστε τους κινδύνους της δημόσιας υγείας (και ζητείται άμεσα) όπως ουσιαστικά μέτρα, προκριθούν ληφθούν και υιοθετηθούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την παγκόσμια πανδημία.
Πηγές: kathimerini.gr, emfacts.com, ethnos.gr, europarl.europa.eu, radiationresearch.org, home-biology.gr, dailymail.co.uk, iaff.org, news247.gr, activistpost.com, businessnews.gr, guardian.ng, ehtrust.org, electromagnetichealth.org, κ.ά.
Παράθεμα: Νέα κεραία 5G της Cosmote «φύτρωσε» στη συμβολή Ιβίσκου και Κύμης | Επιτομή ειδήσεων