Παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αχαρνών

Το Διευρυμένο  Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αχαρνών στα πλαίσια πρόληψης και μετάδοσης του νέου Κορωνιού Covid-19, προσφέρει την δυνατότητα παροχής ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω σταθερής  τηλεφωνικής γραμμής του Δήμου κατόπιν ραντεβού.

Για ραντεβού και επιπλέον πληροφορίες που αφορούν τις ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, μπορείτε:

  • να καλείτε κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 9.00π.μ. έως και στις 13.00μ.μ στο τηλέφωνο 213-2123121.
  • μέσω του email του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας kentrokoinotitas@acharnes.gr

Τι είναι το Διευρυμένο  Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αχαρνών

Το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά είναι μια νέα διευρυμένη δομή κοινωνικής φροντίδας για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Αποτελεί το πρώτο σημείο υποδοχής κι εξυπηρέτησης των πολιτών και το μέσο διασύνδεσής τους με όλους τους φορείς, δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αναπτύσσονται σε τοπικό, περιφερειακό κι εθνικό επίπεδο. Λειτουργεί υποστηρικτικά, επικουρικά και συμπληρωματικά με τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών, η οποία και το εποπτεύει.

Σχεδιάστηκε από το «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά περιλαμβάνει υποχρεωτικά τρεις κεντρικούς άξονες:
• Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
• Συνεργασία µε Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας
• Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουµένων.

Ο στόχος και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο είναι εντελώς δωρεάν. Στόχος είναι η εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών, για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.

Ειδικότερα, παρέχει:
– Πληροφόρηση και ενημέρωση.
– Συμβουλευτική υποστήριξη.
– Δράσεις ευαισθητοποίησης.
– Διασύνδεση µε φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
– Ολοκληρωµένη υποστήριξη στους ωφελούµενους του Προγράµµατος «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης» (πρώην «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»), από τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της, έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
– Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές, καθώς και σε υπηρεσίες απασχόλησης, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του.
– Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης.
– Ανάπτυξη δράσεων σε τομείς υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας.
– Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών.
– Ανάπτυξη ∆ικτύου Εθελοντισµού.
– Διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμικού, επιμορφωτικού, κοινωνικού περιεχομένου.

Εφόσον δύναται, µπορεί να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει παιδιά και εφήβους σε θέµατα επαγγελµατικού προσανατολισµού, µαθητές µε µαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα κάθε πολίτη που προσέρχεται ζητώντας να λάβει τις προσφερόµενες υπηρεσίες.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά

Ωφελούµενοι της δομής είναι πολίτες που κατοικούν στον ∆ήµο Αχαρνών και κατά προτεραιότητα, οι ωφελούµενοι του Προγράµµατος «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης», καθώς και άτοµα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισµού, άνεργοι/ες, παιδιά και άτοµα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισµού, µετανάστες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, αιτούντες άσυλο, ΑµεΑ, ΡΟΜΑ και γενικότερα ευάλωτες οµάδες πληθυσµού.

Που βρίσκεται το Κέντρο Κοινότητας και από ποιους στελεχώνεται

Το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά συστεγάζονται με τη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής στο ισόγειο του 1ου κτηρίου επί της οδού Φιλαδελφείας 87 και Αθ. Μπόσδα στο Δήμο Αχαρνών και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 έως 16.00.

Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, αποτελούμενο από Κοινωνικό Λειτουργό, Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγο, Διαμεσολαβητή, Παιδαγωγό, Επισκέπτρια Υγείας, Διοικητικό Υπάλληλο και Νοσηλεύτρια.

Στοιχεία Επικοινωνίας Κέντρου Κοινότητας
Δ/νση: Φιλαδελφείας 87 & Αθ. Μπόσδα Αχαρνές
Τηλ. Προϊσταμένης  2132123111
Τηλ.: 2132123104 / 2132123112 / 2132123114 -115 / 2132123120
Ψυχολόγος: κα. Αικατερίνη Μέγα τηλ. 2132123115
Email: kentrokoinotitas@acharnes.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.