Εκλογικά δικαιώματα και Εκλογικά τμήματα στο Ολυμπιακό Χωριό

Γράφει ο Παύλος Γεωργίου

Σε λίγες μέρες οι πρώτοι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού κλείνουν δεκαεπτά χρόνια από την εγκατάστασή τους σε αυτό. Έχουν κάθε λόγο, λοιπόν, να αισθάνονται -και να είναι- μέρος της ιστορίας και της καθημερινότητας αυτού του τόπου, του Δήμου Αχαρνών, και να μη νιώθουν «φιλοξενούμενοι». Προφανώς έχουν όλοι τις ίδιες καθημερινές ανάγκες, τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως κάθε δημότης και πολίτης αυτής της χώρας.
Αυτονόητο, θα πείτε. Ακριβώς, αυτονόητο! Μόνο που τα αυτονόητα έχουν προ πολλού εκλείψει!

Εάν θέλουν, λοιπόν, οι συγκάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού, να ξαναγίνουν τα «αυτονόητα» όντως αυτονόητα, πρέπει όχι μόνο να αισθάνονται δημότες, αλλά και να γίνουν πραγματικά, μεταφέροντας τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο των συμφερόντων τους, δηλαδή εδώ. Αυτή η κίνηση -αντίστοιχα ισχύει για κάθε δήμο της Ελλάδας- θα συντελέσει στη δικαιότερη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) προς όφελος του Δήμου Αχαρνών. Αν μη τι άλλο, θα αφαιρέσει δικαιολογίες του τύπου «εσείς δεν ψηφίζετε εδώ»! Και τις χαρακτηρίζω δικαιολογίες -και μάλιστα φτηνές- γιατί ήταν λογικό κατά την αθρόα εγκατάσταση χιλιάδων οικογενειών απ’ όλη την Αττική, η μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων να μην αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα. Όμως, ως ποσοστό, η ψαλίδα αυτή έχει σχεδόν κλείσει. Αλήθεια, πόσοι από τους σχεδόν 200.000, που έχουν μόνιμη κατοικία στον δήμο Αχαρνών ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές; Πόσοι δεν μπήκαν στον κόπο, όχι να μεταφέρουν εκλογικά δικαιώματα, αλλά καν να απογραφούν;

Απαραίτητη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση -ταυτόχρονα και διορθωτική- είναι η δημιουργία Εκλογικών Τμημάτων εντός του Ολυμπιακού Χωριού. Δεν νοείται ένας οικισμός αυτού του μεγέθους, με τέσσερα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, σε τέσσερα ξεχωριστά κτηριακά συγκροτήματα, να μη διαθέτει επί δεκαεπτά χρόνια τα δικά του Εκλογικά Τμήματα. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται την ημέρα των εκλογών. Χιλιάδες ετεροδημότες ψάχνουν εναγωνίως να βρουν που ψηφίζουν. Αλήθεια, ο δήμος θέλει τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού να αισθάνονται δημότες «σαν στο σπίτι τους» ή ετεροδημότες; Διευκολύνει τη μεταδημότευση η κατάσταση αυτή ή τη δυσκολεύει και εντέλει την αποτρέπει;

Επιπλέον, θεωρώ ότι τα εκλογικά αποτελέσματα όταν προέρχονται από συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, γειτονιές, Δήμους, Περιφέρειες, προσφέρονται ως στατιστικό εργαλείο για όλους όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία: Τις πολιτικές και δημοτικές παρατάξεις, τους υποψήφιους που εκτίθενται, αλλά και τους απλούς ψηφοφόρους. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε όλοι το καθήκον μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.