Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στο Ολυμπιακό Χωριό, η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Η συμβολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη θρησκευτική και πολιτισμική διαμόρφωση της Ευρώπης, ως παράγοντας ενότητας και συνεργασίας των λαών της»

Άγιοι Κύριλλος & Μεθόδιος

Άγιοι Κύριλλος & Μεθόδιος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στο Ολυμπιακό Χωριό, η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Η συμβολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη θρησκευτική και πολιτισμική διαμόρφωση της Ευρώπης, ως παράγοντας ενότητας και συνεργασίας των λαών της», που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) και την παρακολούθησαν 200 σύνεδροι, επί το πλείστον μέλη της επιστημονικής κοινότητος, ενώ ήταν ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας οι συμμετέχοντες, αλλά και οι ακροατές του ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους εξής (κατά σειράν) ομιλητές

  1. Κο Δημήτριο Γόνη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
  2. Κο Pavol Demes, π. υπουργό Διεθνών Σχέσεων της Σλοβακίας,
  3. Κο Ιωάννη Μαρκότση, Θεολόγο – Λυκειάρχη, Mr Θεολογίας,
  4. Κο Μιχαήλ Τρίτο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
  5. Κα Ειρήνη Κασάπη, υπ. Δρ Θεολογίας,
  6. Κο Ιωάννη Σίσιου, Δρ Ιστορικό Τέχνης,
  7. την ανακοίνωση του απόντος καθηγητού του Α.Π.Θ. κου Αντ. – Αιμ. Ταχιάου ανέγνωσε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παύλος Γεωργίου,
  8. Κο Κωνσταντίνο Νιχωρίτη, Σλαβολόγο, καθηγητή ΠΑ.ΜΑΚ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις της Σλοβακίας κος Peter Michalko και της Βουλγαρίας κα Emilia Kraleva, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Στην έναρξη η Βυζαντινή Χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργ. Κακουλίδη έψαλε τα απολυτίκια των Αγίων και αναστάσιμους ύμνους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής: Η διαχρονικότητα της κληρονομιάς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η σημασία της για τις νεοπαγείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η μεθοδολογία και ο τρόπος διείσδυσης του Βυζαντίου στις Σλαβικές χώρες μέσω της ιεραποστολής, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τον 9ο και 10 αιώνα, η συμβολή της προσωπικότητας του Μεγάλου Φωτίου στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας της Μέσης Βυζαντινής εποχής, η τιμή των Αγίων και των μαθητών τους στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και άλλα.

Την έναρξη της Ημερίδας χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής της Επιτροπής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κος Αθηναγόρας. Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε, επίσης, τα αποκαλυπτήρια μιας νέας εικόνας, -έργο του αγιογράφου κ. Γεωργίου Τσατσαρώνη- που απεικονίζει τον Πατριάρχη Φώτιο ανάμεσα στους δύο αυταδέλφους Θεσσαλονικείς Αγίους, αναγνωρίζοντας έτσι την συμβολή του πρώτου στο έργο των δευτέρων.

Η Ημερίδα αναμεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, μαγνητοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε για τους ενδιαφερόμενους στο Διαδίκτυο (www.intv.gr). Μελλοντικά η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως πρόκειται να εκδόσει και τα Πρακτικά της Ημερίδας σε έναν τόμο. Η εκδήλωση εντάσσεται στον επίσημο εορτασμό των Αγίων, με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Ολυμπιακό Χωριό, το Σάββατο 10 και την κυριώνυμη ημέρα Κυριακή 11 Μαΐου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.