Ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκινάει πρόγραμμα αποκοπών απλήρωτων λογαριασμών με βάση τις εντολές των προμηθευτών

Του Θοδωρή Παναγούλη

Από την αρχή Μαρτίου, οπότε και ενέσκηψε και στη χώρα μας η επιδημία του κορωνοϊού, στην πραγματικότητα ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει αποκοπές, δεν κόβει δηλαδή το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει το λογαριασμό και για τους οποίους ο κάθε φορά προμηθευτής έχει στείλει εντολή αποκοπής.

Αυτό γίνεται για δύο κυρίως λόγους: Αφενός επειδή υπήρξε μια τέτοια κατεύθυνση από την κυβέρνηση και από τους ίδιους τους προμηθευτές (μην κόβετε το ρεύμα μέσα στην κρίση), αφετέρου επειδή τα περιοριστικά μέτρα έχουν μειώσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εργαζομένων του Διαχειριστή σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από αυτή την εβδομάδα τα πράγματα αλλάζουν. Ήδη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επικοινώνησαν με τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος και τους ζήτησαν να δηλώσουν εάν οι λίστες με εντολές αποκοπής που έχουν στείλει στο Διαχειριστή ισχύουν και εάν επιθυμούν να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και να κόψει το ρεύμα στους αντίστοιχους καταναλωτές.

Για τις αποκοπές δεν αποφασίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, απλά εκτελεί. Συνεπώς κάθε προμηθευτής αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει τις σχετικές εντολές, ο δε Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει. Αυτό έχει καταστήσει σαφές η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ κατά την επικοινωνία της με τις εταιρείες προμήθειας.

Ποιά είναι λοιπόν η απόφαση των προμηθευτών; Κάθε εταιρεία έχει τη δική της γραμμή, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, η γενική κατεύθυνση είναι να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα για τους καταναλωτές που φαίνεται ότι καθυστέρησαν λόγω των δυσκολιών των τελευταίων εβδομάδων, αλλά αντίθετα να προχωρήσουν κανονικά οι αποκοπές σε όσους έχουν «βεβαρημένο» ιστορικό. Πρόκειται ουσιαστικά για τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να μην πληρώσουν, ανεξάρτητα αν έχουν τη δυνατότητα ή όχι.

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο μεγάλος εκ των προμηθευτών, δηλαδή η ΔΕΗ. Μετά το αρχικό «μούδιασμα», αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιτελείς της ΔΕΗ είναι σε θέση να διαγνώσουν τους καταναλωτές που έχουν πραγματικό πρόβλημα και να τους διαχωρίσουν από τους κακόβουλους, για τους οποίους η απόφαση είναι να κόβεται κανονικά το ρεύμα.

Ο κίνδυνος άλλωστε ενός καινούργιου κύματος «δεν πληρώνω» είναι από τους μεγαλύτερους που αντιμετωπίζει η ενεργειακή αγορά και συνεπώς οι προμηθευτές θέλουν οπωσδήποτε να το περιορίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπεί το ρεύμα σε κανέναν που πραγματικά δυσκολεύεται, δεν σταματάει να επαναλαμβάνει προειδοποιήσεις για τους «πονηρούληδες» που επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις έκτακτες καταστάσεις.

«Στους “πονηρούληδες”, σε όσους έχουν και δεν πληρώνουν, το ρεύμα θα κόβεται εφόσον δεν είναι συνεπείς» τονίζει ο υπουργός, αποκαλύπτοντας ότι οι εταιρείες μπορούν να κάνουν τις σχετικές διασταυρώσεις και να τους εντοπίσουν.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μην κοπεί το ρεύμα ούτε σε έναν πολίτη που, δεδομένης και της κρίσης με τον κορονοϊό, δυσκολεύεται να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Πηγή: energypress.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.