Γιατί η Οικονομική Επιτροπή υποκαθιστά το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών σε σοβαρά θέματα;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) προχωρά σε τροποποιήσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε ολόκληρη την Ελλάδα και μεταξύ των Δήμων που είχαν ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία είναι και ο Δήμος Αχαρνών (Διαβάστε εδώ). Τα γραφεία των Δήμων είχαν υποβάλλει προσφορές με καταληκτική ημερομηνία την 13/09/2022 ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος.

Στις 08/11/2022 με αριθμό 476/2022 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αχαρνών -κατόπιν εισήγησης του Ειδικού Συμβούλου Ν. Γεωργακόπουλου- εγκρίνει Προγραμματική Σύμβαση Μεταξύ Δήμου Αχαρνών και του ΑΟΤΑ «Αναπτυξιακή Αχαρνών Μονοπρόσωπη Α.Ε., για την υλοποίηση της πράξης «Υλοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας – Μελέτης «Παροχή Υπηρεσιών για τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Αχαρνών» προεκτιμώμενης αμοιβής 37.200,00 € συμπ. ΦΠΑ 24% (Διαβάστε εδώ).

Είναι γεγονός ότι προβληματίζει αυτή η ετεροχρονισμένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (η καταληκτική της προκήρυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν στις 13/09/2022 για όλο τον Δήμο).
Γιατί αυτή η πρεμούρα τώρα;
Γιατί δεν αναφέρεται σε ποιες περιοχές αφορά η εισήγηση του κ. Γεωργακόπουλου;
Γιατί αυτές οι περιοχές δεν είχαν συμπεριληφθεί αρχικά από τον Δήμο Αχαρνών;

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αχαρνών στην 3η τακτική συνεδρίαση της 18/04/2022 και με Αρ. Απόφασης 42 αποφάσισε ομόφωνα (δια περιφοράς) την προέγκριση επέκτασης της Ζώνης Δ στις παρυφές της Πάρνηθας (Διαβάστε εδώ).
Από την απόφαση αυτή προκύπτουν εύλογα ερωτήματα καθώς βάσει της του Πρακτικού της  30ης/25.11.2019 Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών και απόφασης 209 του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων Δημοτικού Συμβουλίου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» λόγω COVID-19 οι Πολεοδομικές μελέτες (γνωμοδότηση επί ενστάσεων σχετικά με την ανάρτηση σχεδίων) και Πολεοδομικές ρυθμίσεις (έγκριση προτεινόμενων τροποποιήσεων εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και γνωμοδότηση επί σχετικών ενστάσεων) είχαν εξαιρεθεί από την απόφαση του Δ.Σ. και κατά συνέπεια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν αναρμόδια για την λήψη ανάλογων αποφάσεων.

Το βασικό και μεγαλύτερο ερωτηματικό που προκύπτει είναι το γιατί όλα αυτά τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο δεν περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο παρά μόνο από την Οικονομική Επιτροπή;

Νάσος Βαλαβάνης

2 thoughts on “Γιατί η Οικονομική Επιτροπή υποκαθιστά το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών σε σοβαρά θέματα;

  1. Παράθεμα: Πρόσκληση στην εξαιρετικής σημασίας 17ης (δια ζώσης) τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών | Επιτομή ειδήσεων

  2. Παράθεμα: Πρόσκληση στη 16η (δια ζώσης) τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών | Επιτομή ειδήσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.